Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще обсъждат законопроект на ГЕРБ за начина на гласуване от избирателите под карантина

Народното събрание ще проведе редовно пленарно заседание от 9 часа, ако има необходимия кворум.

Първо гласуване ще има по законопроект за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците (Вносители: Даниела Дариткова и група народни представители, 15.1.2021 г.) – точка първа за петък, 22 януари. Законопроектът, предложен от ПГ ГЕРБ, трябва да уреди начина, по който ще гласуват избирателите, поставени под карантина. 

Предстои първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс (Вносители: Анна Александрова и Красимир Ципов, 15.1.2021 г.) – точка втора за петък, 22 януари.

Предвиден е и редовният парламентарен контрол – след приключване на законодателната част от заседанието в петък, 22 януари. Шестима  министри ще отговарят на въпроси на депутати. 

Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма, ще отговори на въпрос относно заплатите в администрацията на Министерството на околната среда и водите.

Въпросът към  Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, е относно рехабилитация и реконструкция на път ІІ-37 Джурово - Етрополе - Златица /Златишки проход/.

Към Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, има питане относно прилагането на месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, за периода от м. ноември 2020 г. до момента.

Девет въпроса има към  Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Те са относно:
- адекватни и работещи финансови механизми за навременното и качествено лечение на деца в чужбина.
- политиката на Министерството на здравеопазването, за да може здравната система да придобие въздушен медицински транспорт.
- проблем със състоянието на сградния фонд и оборудването на Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Пантелеймон" и липсата на медицински персонал в Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" в Елхово.
- Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.
- броя на ваксините, които са получени в България.
- обучението на ученици от 5-ти до 12-ти клас.
- изграждане и оборудване на филиал за спешна медицинска помощ - гр. Пирдоп по инвестиционен проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ".
- политика на Министерството на здравеопазването в осигуряване на достъпна спешна дентална помощ.
- определянето на единна визия на специалното и предпазно работно облекло и за личните предпазни средства за екипите на Спешна медицинска помощ.

Питането към  Красен Кралев, министър на младежта и спорта, е  относно осигуряване на зала за тренировки на "Боксов клуб Сливен" в гр. Сливен.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, ще отговори на въпроси относно:
- план-прием след 7 клас в Пловдив-област.
- политиката на Министерството на образованието и науката за превенция на професионалния стрес и ефекта на професионално прегаряне на педагогическите кадри.

На основание чл. 96, ал. 3 и чл. 99, ал. 2 от ПОДНС, отлагане на отговори със седем дни са поискали:
- министърът на финансите Кирил Ананиев – на 2 въпроса с писмен отговор от народния представител Валентина Найденова;
- министърът на енергетиката Теменужка Петкова – на 2 въпроса от народните представители Цветан Топчиев; и Кристиан Вигенин;
- министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков – на 1 въпрос от народния представител Кристиан Вигенин.


Поради отсъствие по уважителни причини на народния представител Жельо Бойчев се отлага негов въпрос към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във