Банкеръ Daily

Министър Николай Денков и кметът Йорданка Фандъкова

Ще обсъждат недостига на места в столичните детски градини

Проф. Николай Денков

Проблемът с недостига на места в детските градини в София ще обсъдят през следващата седмица министърът на образованието Николай Денков и столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Според проф. Денков трябва да се търси решение в рамките на сегашния бюджет. "Вече се чухме с госпожа Фандъкова, която винаги е имала коректен подход в това отношение. Когато става дума за нашите деца, никоя институция не може да си позволи да действа самостоятелно, все едно другите не съществуват или другите са виновни!", посочи министърът.

Преди дни зам.-кметът по образование Мирослав Боршош предложи всички родители, чиито деца не са приети в ясли или детски градини, да поличат обезщетение. 

Екипът на Столичната община започва разговори с политическите сили и с Министерския съвет във връзка с проблема с недостига на места за деца в детските градини и ясли, обяви заместник-кметът по образование и култура в София Мирослав Боршош. По думите му не за 10 хиляди, а за близо 14 хиляди деца няма осигурено място в общинските заведения, тъй като около 4 хиляди посещават частни градини.

Според Боршош трябва да има компенсации за всички неприети деца.

„Това означава, че един пакет от около 650 лева трябва да стигне до хората, чийто деца са извън детските градини. Започва много сериозен разговор с политическите сили, защото ако това не е ценно, младият човек, който живее в столицата, да бъде поне подкрепен, след като очевидно общината не може да му осигури място, то какъв е смисълът от този бюджет. Милиард и 900 е бюджетът на столична община", каза той. 

"В яслите ние трябва да започнем разговори с министерство на здравеопазването също да отдели…, защото тези 291 лева от държавата са осигурени за детските градини", допълни зам.-кметът.

"Ето голямо изпитание пред служебното правителство… с решение на МС може да промени, защото средства там ги има. Общината трябва да отдели не по-малко около 35 милиона тази година и аз съм сигурен, че трябва да ги намерим тези средства, за да можем да направим този пакет . Това е ясен ангажимент и политика на града ни спрямо младите хора и неговите деца“, подчерта той.

Според Мирослав Боршош строителството на нови сгради няма да реши проблема с липсата на места в детските градини до края на годината.

В отговор просветният министър Денков каза, че: "Столичната обищина абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години".

Facebook logo
Бъдете с нас и във