Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще напълнят ли ревизиите язовирите?

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров вече започна поредицата от обещаните проверки на язовирите в страната. В петък той извърши оглед на язовир "Студена" и се срещна със служители на "Басейнова дирекция", които от сутринта извършваха проверки на деривациите на язовира. След това Димитров обсъди ситуацията с кмета на Перник Станислав Владимиров.

От думите на новия министър стана ясно едно, че каквито и да са причините за проблема с водата в Перник, "крайното решение е на този, който ще даде парите - това е премиерът". "Той на мен ми е началник, поръчал ми е да уведомя за вариантите", каза на пресконференция в миньорския град новоизбраният министър на екологията и водите.

По думите му досега е свършена много работа. Също така е валидно мнението с гражданите на Перник, но премиерът трябва да вземе окончателното решение. Димитров се надява Борисов да даде насоки как да се действа.

Ревизоро съобщи, че вече е изпратил екипи да проверят дали ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове в региона използват питейна вода за производство на ток. Нареждането беше направено от Борисов по време на последното правителствено заседание.

"Необходимо е в много бърз порядък да се създаде по-ефективен контрол при въвеждането на отпадъци на територията на страната, складирането им на площадките, оползотворяването, разделянето и изгарянето им", отбеляза Димитров.

В четвъртък Димитров се закани пред журналисти в парламента, че ще обиколя всички язовири и ще проверява къде са проблемите.

В сряда той застана начело на Министерството на околната среда и водите, а сега в неговите ръце е решението на водната криза в Перник и региона. "Премиерът ме изпрати да се информирам за всичко до момента. Знам за въпроса, но премиерът трябва да обяви. Те са различни варианти и той трябва да избере кой е най-добрия“, посочи екоминистърът и допълни, че дори вече е изготвил и справка за финансовите средства, необходими за излизане от кризата.

Новият министър обаче изобщо не се притеснява от вота на недоверие. "Първи работен ден ми е, а ще се окаже, че трябва да участвам", допълни той.

Той коментира и ситуацията в Шумен, който също остана без вода. "Шумен е огромен град. Ще видя всичко там", увери новият екоминистърът.

Според него един от големите проблеми е, че на места в страната местната власт и ВиК дружествата не са успели да усвоят средствата, осигурени за реформиране на сектора. По думите му ресорното министерство е осигурило достатъчно пари за сектора, но асоциации и служби не се ангажират да усвояват въпросните средства. "Ако пропуснеш някакви пари от Европа – защо ги пропуснахте? Парите са в сметката, стоят и чакат да бъдат усвоени“, каза Ревизоро.

Това е парадоксално, тъй като управлението често обича да се хвали колко добре държавата усвоява евросредствата. Последното подобно изказване дойде от евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, който посочи, че Българя е една от държавите, които "най-добре се справят с европейските средства". 

Освен темата с водата, в ръцете на Емил Димитров вече е и решението на въпроса с вноса, незаконното съхранение и изгаряне на боклуци. Той обяви, че премиерът му е възложил задачи. "Изпратих хора на проверки за депата в страната. Вчера се наложи от Пловдив да пращам хора в Стара Загора, за да могат те да вземат пробите, защото ДАНС, МВР и прокуратурата са образували досъдебни производства и трябва да се окаже съдействие. Първата ми заповед беше да намеря хора от Пловдив, които спешно на командировам, за да тръгнат за района на Стара Загора“, отбеляза новият министър на околната среда и водите.

Тепърва предстои да разберем доколко ревизиите ще напълнят язовирите и ще решат сагата с боклука.

Facebook logo
Бъдете с нас и във