Банкеръ Daily

Манолова при президента:

Ще направим всичко възможно да има редовен кабинет

"България е изправена пред серия от кризи и е нужно държавническо отношение. Когато говорим за тези неща, в парламента няма малобройни и многобройни партии, има партии с ясни граждански позиции. Нищо че сте най-малобройната партия в този парламент, вашата позиция е изключително важна. Аз се надявам, че вие като коалиция, която активно комуникира и с другите партии, може да ни ориентирате на какъв етап според вас и с какви шансове е съставянето на редовен кабинет и как вие виждате възможна формула това да се случи." Това заяви президентът Румен Радев пред представители на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме". Държавният глава проведе срещи в рамките на втория тур консултации за съставяне на правителство.

"След проведения Консултативния съвет за национална сигурност на 16 август и след двата неуспешни опита на "Има такъв народ" да състави правителство, смятаме, че не трябва цената на политическата безотговорност да се плаща от хората", посочи председателят на парламентарната група Мая Манолова. От ИГГНИ виждат четири риска за българските граждани: мигрантския натиск, четвъртата вълна на коронавируса, социалното напрежение, както и пожарите в страната. "Тези рискове ще се превърнат в големи кризи. Политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство и инат. Нечестно е сега да се търсят политически дивиденти и да се вкарва държавата в предизборна кампания", добави Манолова.

Според ИБГНИ има три инструмента за решение на наболелите проблеми - актуализацията на бюджета, пресичане на натиска по границата и създаването на стабилно правителство макар и с времеви период до пролетта.

"Ние направихме всичко възможно да се сформира правителство от първия мандат. Едноличните решения, подходът чрез доминация на силата, отказът да има подписано споразумение и да има публичност при водене на разговорите доведе до това, че не беше реализиран кабинет", каза председателят на ПГ на ИБГНИ. И допълни, че опитите за правителство с третия мандат трябва да избегнат грешките при опита с първия мандат. "Независимо на коя сила ще бъде връчен мандатът, ще положим всички усилия да се реализира. Искаме този път разговорите да се проведат публично и прозрачно. Ще настояваме и без участието на партийни лица и включване на министри от служебния кабинет", съобщи Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във