Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще изпращаме български учители в Албания

След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване на български предавания по националната телевизия на страната, Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските райони, обитавани от българското национално малцинство. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в Народното събрание в отговор на депутатски въпрос за усилията на българската дипломация по отношение на неотдавна признатото със закон българско малцинство в Албания.

„Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската култура и макар да говорят прекрасен български, за тях кирилицата е почти напълно непозната. Затова българската дипломация полага усилия за подкрепа на малцинството с командироване на учители от България. От първостепенно значение е да преподаваме на младото поколение там български език и азбука“, подчерта Захариева и допълни, че след промяната на албанския Закон за защита на националните малцинства, с която от октомври 2017 г. беше признато българското национално малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари изпълнява ангажимента да излъчва информационен блок на български език. „С новините на български започва целият информационен блок на езици на малцинствата“, подчерта Екатерина Захариева.

Междувременно националните телевизии на България и Албания са подписали споразумение за предоставяне от БНТ на пакет видеоматериали за България. Сред тях е модулът „Аз уча български“.

„Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е само началото на тези усилия и предстои много път. България помага на Албания, а посредством това и на българското национално малцинство, и като финансира изграждането на асфалтов път между град Билиц и село Върник, населено предимно с българи. Това е най-големият проект, който България някога е финансирала по двустранна линия. Общата стойност на проекта е 1 125 000 лв.“, подчерта вицепремиерът. 

Това е вторият проект, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развитие. Страната подпомогна и изграждането на инфраструктура на улица в град Балш, известен в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във