Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще издържи ли на "жегата“ проф. Асена Сербезова?

Новият здравен министър ще преразгледа делата на предшественика си Стойчо Кацаров

Новият кабинет на Кирил Петков тръгна с големи надежди и доста самоуверено. Но на новите ръководители на държавата определено им предстои един много труден и изпълнен с предизвикателства път. Проблемите, натрупани през последните десетина-петнайсет години, сякаш нямат край. С тези в здравеопазването проф. Асена Сербезова се сблъска още в първия си работен ден като здравен министър.

Дори да оставим настрана Ковид кризата, Сербезова ще трябва да се превърне в истинска нестинарка, за да премине и през

"огъня", който накладе служебният министър Стойчо Кацаров.

Неадекватните действия за овладяването на пандемията, довели и до нееднозначното възприемане на ваксините у нас, урбулешки въведените зелени сертификати, които изправиха на нокти стотици работещи и бяха на път да фалират маса бизнеси, неблагополучията с бързите тестовете за учениците ( с натрапчиво лобистки привкус ), успели да извадят от равновесие дори благия и деликатен министър на образованието - проф Николай Денков, "решението" на нерешения от десетилетия проблем с детската болница и ситуирането й на терена на болница „Лозенец“, предизвикало протестите на медици и студенти по медицина...

Тези и още куп други недобре обмислени прояви очевидно са провокирали проф. Сербезова още в самото начало на кариерата си като министър недвусмислено да обяви, че  планира да преразгледа най-дискутираните решения на предшественика си.

И тъй като „Банкеръ“ бе първата медия, която алармира за „задъханите“ конкурси за бързите тестовете в няколко свои публикации – „Бързи тестове за бързи пари“ (28 октомври), „Кой се облажи от тестовете за децата?“ (10 ноември) и „Щадящите тестове преизбират политици или обслужват клиентелисти?“  (19 ноември), не можем да не вземем отношение по темата и днес.

За разлика от друг път, сега антикорупционната комисия тутакси се зае с проверката на въпросните конкурси. По този повод Асена Сербезова съобщи, че смята да огледа от "360 градуса цялата документация“ по всичките проведени от предшественика й четири процедури за доставка на тестовете. По думите й  "Нямам съмнение само в едно. Който и да организира доставките на тестовете, тях трябва да ги има".  За разлика от Кацаров обаче тя обяви, че ще се поддържа и непрекъсната комуникация между здравното и просветното министерства, която досега определено не вървеше.

Впрочем само една проверка, а още по-малко формална, няма да свърши работа, защото за болшинството от хората,  имащи отношение по случая, още преди месец и половина стана ясно,

че нещата около тези конкурси далеч не са читави.

Ще припомним, че, макар и позакъснял, се разприказва и уволненият преди няма и месец зам.-министър д-р Димитър Петров, който категорично заяви, че Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас. Нещо повече, той пооткрехна завесата и за начина, по който са се провеждали конкурсите: „Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи“.

Разбира се, че тези изказвания на д-р Петров могат да се отнесат към графата „отмъщение", но никак не би било лошо инспекторатът на здравното ведомство все пак действително да поразпита тук-там.

Що се отнася до

другата екзотична идея на Кацаров,

– тази за обединяването на детската педиатрична болница и „Лозенец“, новият здравен министър не скри, че има много въпросителни и обеща да провери дали това е най-удачното решение. А също какво е направено до момента, как ще се осигури не само нова сграда, но и специалисти за детската болница. "Ще се срещна с всички заинтересовани страни и ще взема балансирано решение, като обясня, защо съм избрала него", подчерта Сербезова.

Между другото, освен проблема с временното „съвместяване“ на двете лечебни заведения, има и друг и то далеч немаловажен. В свой пост в социалните мрежи бившият главен архитект на София Петър Диков зададе един простичък въпрос: „Кой ще е този архитект, който ще подпише строително разрешение“ в парка на болницата? От снимката на действащата регулация, която беше публикувана, се вижда, че единствения начин да се построят едни 40 хил. кв.м. там е да се изсече парка…!

Предстои внимателно да бъдат анализирани и

ползите от зеленият сертификат.

Според проф. Сербезова ще се проучи какъв резултат е постигнат с въвеждането му. Тя очаква съществен разбор по този въпрос от Националния център по обществено здраве и анализи и Националния център по заразни и паразитни болести.

"Дори не дръзвам и да си мисля, че не са правени тези разбори до този миг - отбеляза министърът. - Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък период тези разбори да бъдат изготвени“.

От всичко казано дотук се разбира, че „жегата“ за проф. Сербезова започва от първия й час, след като седна в един от най-неудобните министерски столове. И дано мотивацията й, че „в момента държавата има нужда от впрягане на целия експертен потенциал“, се запази за дълго. Защото, както сама казва: "От 15-20 години съществуват проблеми в системата, за които всички говорим. Част от тях не намират своето решение, напротив – усложняват се и именно по време на здравната криза част от тях са придобили уродливи очертания“.

Както знаем добре, тези очертания се дължат на не един и двама здравни началници, докарали нещата до там, че реформирането на здравния сектор да ни се струва мисия невъзможна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във