Банкеръ Daily

На първо четене

Ще избираме сами дали да гласуваме машинно, или с хартиена бюлетина

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, бяха приети на първо четене от Народното събрание. Това стана с 98 гласа на депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Проектът на ДПС не събра подкрепа - за него гласуваха 23-ма народни представители. 

Одобрените промени предвиждат мажоритарен вот на половината депутати от Великото народно събрание, както и осигуряване на възможност за избор - да се гласува машинно или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. В текстовете отпада последната разпоредба за гласуване с машини във всички избирателни секции. Вотът ще може да се проведе в два последователни дни заради епидемията от коронавируса.

Промените, внесени от ДПС, предвиждаха отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, а текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагаха много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и възможност за предизборна агитация майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

Депутатът от БСП Тодор Байчев критикува предложенията на управляващата партия. Според него те не дават възможност на наблюдателите да проверяват системата за машинно гласуване, а същевременно имали това право при вота с хартиените бюлетини.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че групата на Движението няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ, защото с тях се прехвърля цялата отговорност за купуването на машините на ЦИК, вместо на държавата. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ допълни, че текстовете не давали яснота как ще се поддържат и охраняват машините.

Социалистът Крум Зарков заяви, че в цялата история на Изборния кодекс сегашният мандат бил най-срамен. Той обърна внимание, че вече 6 години съществува темата за машинното гласуване и вместо да се улесни процесът, той се усложнявал.

"Гласуването само с машини е проблем. Защо БСП не си организират вътрешнопартийния вот с машини, ще им ги предоставим", отговори на критиките на левицата председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във