Банкеръ Daily

Иван Иванов:

Ще искаме увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието

При обсъждането на бюджета за 2022 г. ще бъде поискан увеличен ресурс за държавни помощи в земеделието. Това обяви пред БНР министърът на земеделието Иван Иванов.

Моментът е изключително неблагоприятен за българското земеделие – една от причините е високата цена на енергийните ресурси, посочи той. По думите му производителите са под натиск и това неминуемо ще се отрази на цената на крайните продукти.

Относно Стратегическия план за земеделието през следващите 7 години Иванов поясни, че документът, по който се работи вече две години, ще бъде внесен в края на февруари – началото на март.

Таванът на плащанията е сред ключовите моменти, които ще се обсъждат, като има няколко разработени варианта.

На външен оценител ще бъдат възложени финансовите мерки, които ще се вземат и които са били отлагани през последните две години, уточни Иванов.

Стратегическият план ще бъде обсъждан тази седмица с различните браншови организации.

В Европейската прокуратура от служебния министър проф. Христо Бозуков са изпратени сигнали за нередности, свързани с животновъдството, допълни министърът на земеделието.

„Буквално има война за земя. По една или друга причина са се намесили различни играчи. Едни са притежателите на земята, други са ползвателите, отделно имаме един слой от земеделски производители, които хем са ползватели, хем са собственици, с огромни количества земя. Оттам идват и тези забележки на по-малките земеделски производители, че са ощетявани за сметка на по-големите. Този дисбаланс имаме задачата да го решим“, коментира Иван Иванов.

От 2023 г. ще се въведе електронна система за мониторинг на площите, съобщи още земеделският министър.

„Тоест субективният фактор да остане изключително минимален. Основно ще бъде по електронен път, така че хората няма да се бъркат“, поясни той.

„Напоителни системи“ трябва да се оздравява и да престанат идентифицираните порочни практики, изтъкна Иванов. Проверките трябва да приключат следващата седмица и при данни за нарушения те ще бъдат изпратени на МВР и прокуратурата.

„Данните, които получаваме, говорят за едно системно източване на дружеството. Това нещо трябва да спре и то веднага“, категоричен е министърът.

Една част от ръководството на дружеството вече е сменено, стана ясно от думите на Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във