Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЩЕ ИНВЕСТИРАМЕ ОКОЛО 3 МЛРД. ДОЛАРА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Г-н Домусчиев, имаше твърдения, че не разполагате с достатъчно пари, за да платите за Биовет. Дори се говореше, че ще използвате средства, акумулирани в самото предприятие, за да се издължите на Агенцията за приватизация. Как ще коментирате това?


- Като пълна глупост. Платихме цялата сума по сделката още на 21 април, веднага след като стана ясно, че надзорният съвет на Агенцията за приватизация окончателно ни е одобрил за купувач на Биовет. По принцип, влизайки в завода, логично е да търсим възвръщаемост на направените инвестиции. Дали ще стане за две или пет години, това е въпрос на наши преценки, анализи и т.н.

Кой ще управлява фармацевтичното предприятие, след като станахте негови собственици? Вашите конкуренти посочиха при наддаването за Биовет, че вашата компания няма опит в мениджмънта на подобни предприятия?


- Да така е. Във връзка с тази сделка Българска фармацевтична компания сключи договор с американската консултантска фирма Фаунтейн Агрикънсъл за мениджмънт в областта на фармацията. Въпросната фирма е една от големите в бранша и до нейните услуги прибягват световноизвестни фармацевтични производители. В конкретния случай за Биовет ще разчитаме на досегашния екип, независимо че преди сделката си разменяхме удари под пояса с г-н Батаклиев. Нашата философия е, че докато един отбор побеждава, в него не се правят смени. На 28 април ще бъде проведено заседание на съвета на директорите, на което ще бъде избран и прокурист. Нашето предложение е той да бъде Ангел Желязков. Той ще управлява дружеството успоредно с досегашния изпълнителен директор до провеждане на общото събрание, където окончателно ще се уточни съставът на мениджърския екип. В него естествено ще бъдат включени и нашите американски партньори. Единственото сигурно засега е, че системата на управление ще е двустепенна.А какво наложи промяна на банката гарант по приватизационната сделка?


- С ТБ България Инвест се договорихме за кредитиране на този проект още през ноември миналата година. Но няма банка, която би чакала шест месеца да приключи сделката и да обездвижи такъв голям кредитен ресурс. Подписахме договор за кредит с БУЛБАНК при доста по-добри условия. Например с България Инвест договорът беше за три години, с БУЛБАНК за пет, а освен това ни дадоха шестмесечен гратисен период. Въобще договорените условия за кредита са доста по-добри предвид и на инвестициите, които трябва да направим до края на годината. По наши разчети това ще са между 2 и 3 млн. щ. долара. Ще купим машини за гранулиране на продуктите, където печалбата е много по-голяма. Ще пуснем и цеха за готови лекарствени форми. Трябва да се инвестира в GMP-лицензи на тези готови лекарствени формули, инжекционни капсули и т.н.

Докато траеше приватизационната надпревара, се прокраднаха твърдения, че Биовет има проблеми с лицензирането на продуктите си. Пусна се и слух, че е била открадната интелектуална собственост от завода. Как всъщност стоят нещата?


- В момента изчистваме проблема с регистрациите. В крайна сметка процедурата по приватизацията приключи и съперниците се успокоиха, така че от този момент нататък мислим как да правим бизнес заедно. В момента изпълнителният директор на Биовет Иван Батаклиев е командирован в Испания във връзка с регистрацията на продуктите на предприятието на Запад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във