Банкеръ Daily

Юлий Павлов:

Ще има затруднения при оформянето на протоколите на изборите

Социологът Юлий Павлов прогнозира, че ще има затруднения при оформянето на протоколите с резултатите от парламентарните избори на 4 април 2021 година.

"Проблемът е, че сумите, които трябва да се направят от комисиите, са страшно много, между 500 и 600 сумирания. Няма как, колкото и да е добър човек при смятането, да не се направят грешки", посочи той.

Пред БНР Павлов коментира, че в секциите, в които имаше машини на предишни избори, между 1/5 и 1/3 от избирателите са гласували с машини. "Няма секция, в която дори половината да са гласували с машини. Този интерес се проявяваше от определени политически сили. Защо толкова се настояваше за машинно гласуване, също въпросът не е толкова елементарен, има икономически подтекст. Идеята, че хартиеният вот може да се фалшифицира, а машинният - не, е абсурдна", допълни социологът.

Юлий Павлов съобщи, че при направеното преди една седмица изследване данните показали, че ще гласуват 2 милиона и 600 хиляди.

"Колеги, които са на терен през изтеклия уикенд, казват, че има повишаване на интереса. Поне на декларативно ниво хората, които твърдят, че са твърдо решили да гласуват, са повече", каза още той.

Според него проблемът за гласуването на българите в чужбина е свързан и с факта, че на 4 април католиците празнуват Великден.

"Моята прогноза, очаквайки каква ще е психологията на българските граждани в чужбина, е, че като се изключат държави като Турция и други места, в които няма да е масово празнуването на Великден, в останалите места, независимо от предварителните нагласи, активността ще е по-ниска от обикновено", коментира Павлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във