Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще има видеонаблюдение за предстоящия вот

Централната избирателна комисия ще определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии, а техническото осигуряване на видеонаблюдението  ще се извършва от Министерския съвет. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Изборния кодекс.

Районните избирателни комисии ще предават на ЦИК и техническите носители от камерите за видеонаблюдение. Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията.

Според ГЕРБ имало противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене. Цвета Караянчева попита "под какъв ракурс" ще снимат камерите. Според нея камерите в малките населени места щели притеснят хората, че вотът им може да се контролира.

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени.

В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във