Банкеръ Daily

КНСБ предупреди:

Ще има протести при 15% съкращения в администрацията

КНСБ предупреди за протести на държавни служители, ако се стигне до 15% намаляване на администрацията, както предлага съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

Главният икономист на синдиката Любослав Костов предупреди на брифинг, че искането на бившия финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще увеличи шоково безработицата.

"На първо място - безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители, и, на второ място, ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души са в момента една пета от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане", обясни той.

Вчера Асен Василев от "Продължаваме промяната" заяви в предаване на БТВ, че в рамките на следващата година централната администрация поетапно трябва да намалее с 30 000 души.

Василев, който се сочи и като сигурен бъдещ вицепремиер и министър на финансите, поиска да се определи коефициент на зависимост между средната работна заплата и максималния осигурителен праг от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го повиши с 450 лв. до 3450 лв. Той отново припомни, че за трета поредна година прагът остава 3000 лв., а в същото време средната работна заплата се е повишила.

"Предлаганият праг е най-ниският от въвеждането на максималния осигурителен доход и предлаганото съотношение гарантира сигурност за 4 години напред и яснота как ще се формира и занапред", каза Асен Василев.

Според него тази стъпка няма да увеличи сивия сектор, защото хората с доходи над 3000 лв. няма да започнат да ги укриват. Василев смята, че при въвеждането на този коефициент допълнителните приходи ще са в рамките на 100 млн. лв. при 500 млн. лв. към края на ноември в резултат на по-добрата работа на приходната администрация и спирането на течове в държавата.

"Всички трябва да могат да носят еднаква тежест. И искаме като сигнал да изпратим това, че няма богата държава с ниски заплати. Ако някой инвеститор заради 50-100 лв. на месец на работник би напуснал страната, по-добре да не е в страната", каза Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във