Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще има нови протести срещу строежите по Черноморието

Природозащитници организират протест тази вечер пред Народното събрание заради нови опити за застрояване на Черноморието. 

Причината е законопроект, който ще позволи инвеститорите да строят в най-апетитните райони край брега на морето. Документът удължава срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. В момента това трябва да се случи до края на май тази година.

Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години. Протестиращите настояват законопроектът да бъде оттеглен.

Министърът на околната среда Нено Димов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че даването на разрешение не означава, че то ще се случи.

"Не виждам нищо лошо хората , които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда. Устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заяви министърът на околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във