Банкеръ Daily

Петър Москов:

Ще има нови критерии за оценка на личните лекари

Предстои разработване на система от критерии за оценка на личните лекари. Това съобщи във Велико Търново здравният министър д-р Петър Москов.

„Първите 470 с най-добри резултати ще получат “солидна сума пари, като бонификация”, обясни д-р Москов. По негови думи работата на джипитата трябва да бъде насочена към излекуване на пациентите, а не към регистрацията на заболяванията.

В момента в страната са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната, допълни здравният министър. Той съобщи още, че до края на месеца ще бъде подписано рамково споразумение между Министерството на здравеопазването и фармацевтичната индустрия за устойчиво развитие и прогнозируеми финансови резултати в края на годината.

Документът ще оформи ясни и дългосрочни правила, които ще гарантират нормални цени на лекарствата по отношение на ресурса на НЗОК и ще задоволят нуждите на хората. Министър Москов посочи, че ще бъде приложена изцяло нова философия за заплащането на лекарствата. Тя предвижда 100 процентово плащане от страна на солидарния фонд на всички медикаменти, които са достатъчни за лечението на дадено заболяване.

В аптечната мрежа те ще бъдат маркирани в зелен цвят. Така ще бъде прекратена практиката да се лансират лекарства на определени фармацевтични компании.

Здравният министър бе на работно посещение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, където ще инспектира реализацията на инвестиционната програма за миналата година в размер на близо 800 000 лв., с които са били ремонтирани детското, вътрешното и интензивното отделение на лечебното заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във