Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще има ли проблеми в мрежата днес?

Специалисти предупреждават за сериозни проблеми в мрежата, които могат да възникнат днес и от днес. Причината е, че за първи път се променят ключовете в системата DNS, която преобразува буквен адрес на сайта в цифров IP адрес.

"Новият ключ се въвежда заради безкрайно много измами с банкови сайтове или сайтове за разплащания, включително и нелегален софтуер. Промяната ще предотврати подобни действия. Нелегалният софтуер ще бъде много по-трудно да бъде изтеглен, инсталиран, кракван, а тези нелегални софтуери, които до този етап са инсталирани, ще спрат да работят", обясни Александър Ненов, интернет предприемач, пред БНТ.

Той увери, че няма причина потребителите да се притесняват, че интернет ще работи по-бавно.

"Фейсбук си работи идеално. Няма причина да се притесняваме, още повече, че тази процедура е готвена години. Зад нея стоят хора от Google и тя вече е в сила. Интернет работи чудесно. Общо взето имаше малка паника, като проблем 2000, когато очаквахме да спре токът по целия свят, пък нищо не се случи. В случая ние вече сме потребители на тези нови DNS-и, още в този момент и нещата са доста добри", успокои експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във