Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще има ли оставки заради Търговския регистър?

Властта никога не чете. Този неоспорим факт се доказа с фиаското с Търговския регистър през последните дни.

Преди близо седем години в. "БАНКЕРЪ"  публикува материал под главата със заглавие "Търговският регистър пред режисиран срив" . Още тогава предупредихме: "Срив в Търговския регистър може да залее съдебната ни система със стотици дела, заведени от потърпевши от чиновническо безхаберие (или пък не точно безхаберие). Това не е поредната апокалиптична картина от съвремието, родена в болен мозък, а реална опасност, пред която е изправена електронната система на Агенцията по вписвания. Сегашната изпълнителна директорка на Агенцията Виолета Николова отдавна е информирана за риска, но не се забелязва да е направено нещо да се предотврати този резултат". Така започва текстът във в. "БАНКЕРЪ", написан  в края на ноември 2011 година.

И предупредихме, че "Специалисти от агенцията са информирали Николова, че според външни организации, ангажирани с гарантиране на сигурността на системите, не е изградена система за прекъсване на нерегламентирания достъп до регистъра на различни нива (Change Management System), което представлява гаранция за успешното извършване на миграция на база данни и нейното стабилизиране, както и гаранция за успешното функциониране на Oracle лицензите при тяхната доставка".

Оказа се , че сме били лоши пророци.

В петък премиерът Бойко Борисов проведе среща с правосъдния министър Цецка Цачева, информираха от правителствената пресслужба, без да уточнят дали се е коментирала ситуацията с регистъра или проблемите с интернет страница на ведомството, ръководено от бившата парламентарна шефка. Но Борисов намекна за уволнения заради кризата с Търговския регистър, който в продължение на почти седмица бе блокиран. "Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени", заяви министър-председателят в четвъртък (16 август), докато беше на обиколка в Шумен.

Той отбеляза също, че немалко пари и инвестиции са направени там и че "на тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа". Иначе Борисов беше категоричен, че няма как да изчезне информация от регистъра.

Ден по-рано, на 15 август, БСП поиска оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на директора на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова заради безпрецедентния срив на Търговския регистър и създадените проблеми на бизнеса и гражданите. Заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков настоя те да понесат отговорност за кризата и "да напуснат постовете си незабавно". Той добави, че БСП очаква отговори на редица въпроси, но не от тях. "Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова, в първите дни на парламента това ще е основна точка, която ще разискваме", закани се социалистът.

По думите му пряката отговорност за безпрецедентната криза с един от най-важните електронни регистри е на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, защото тя е била запозната с неадекватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки. Зарков обяви, че БСП разполага с доклад, адресиран до Цачева, който е съставен от Инспектората към ресорното ѝ министерство. Според него поне от февруари насам министър Цачева е знаела, че Даскалова не изпълнява трудовите си задължения по закон и не е предприела никакви действия за това. Крум Зарков каза още, че не е далеч от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака е имало за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този чувствителен регистър.

На 16 август и лидерът на АБВ Румен Петков изказа мнение, че трябва да се понесе отговорност за "катастрофата" с Търговския регистър. По адрес на шефката на Агенцията по вписванията, той отсече: "Тази женица трябваше да си е отишла."

Същия ден отстраняването на Зорница Даскалова от заеманата длъжност поиска и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, "защото не може хората, които са допуснали това положение на нещата... да продължават да са ангажирани с този процес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във