Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще има ли нови играчи на следващите избори?

Дали шоуменът Слави Трифонов най-сетне сериозно е решил да се хвърли в българската политика ще разберем до няколко месеца. Всички помнят, че той и екипът на "Шоуто на Слави" успяха да иниицират успешен референдум през 2016 г., на който хората гласуваха за мажоритарна избирателна система и намаляване на партийните субсидии. Но политическите сили в парламента на практика пренебрегнаха народния глас - те си поиграха известно време на внасяне на законопроекти, изпокараха се, след което забравиха изобщо за евентуални промени в Изборния кодекс. За субсидията пък и зъб не обелиха, а тихомълком си я оставиха 11 лева за реален глас.

Слави Трифонов обаче не забрави случката и обяви кастинг за бъдещи политици. Той не скри, че разчита на млади хора, които учат или са завършили престижни западни университети, и такива, които работят в страни от Европейския съюз или извън него. Интерес проявиха близо 4000 души. От 2 до 4 февруари в продължение на три дни той лично разговаря с част от записалите се за препитването. Измежду тези хора шоуменът обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава". Участниците в кастинга трябваше да представят своите виждания по три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

Ако Слави успее да създаде нов политически проект, който да се яви на следващите избори, той има шанс сериозно да размести политическите  пластове, почти единодушни са анализаторите. "Трифонов хвърля мост към десните хора. Говори за промяна в съдебната система. Той отправя послания навсякъде, към всички публики", обясни политологът Първан Симеонов. По думите му, шоуменът се опитва да бъде иновативен с провеждането на кастинг за политици.

"Така започнаха страшно много проекти, единственият, който успя да се задържи, е Борисов, всички други минаваха и заминаваха. Напълно възможно е и тук да имаме едно избухване и после разочарование, но е прекалено рано да се каже", подчерта той. Симеонов посочи, че в науката това се нарича популизъм. "Такива външни хора, успели на различни места по света, са идвали и преди в политиката ни. Прекрасно е, че има енергия, но би било тъжно, ако след 20 години пак търсим нови хора. Външните хора винаги са обаятелни. Пример за това са Симеон Сакскобургготски, Кристалина Георгиева и други", поясни политологът. По думите му от евентуална нова партия на Слави би трябвало да се страхуват и Патриотите, и ГЕРБ, защото той играе на тяхната струна, навлиза в техния терен. БСП също не е в безопасност, защото този нов проект може да привлече част от опозиционните настроения.

Според други анализатори това, което евентуално ще направи Слави Трифонов, няма да е по-различно от "България без цензура" на Николай Бареков или "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев. Тоест партии комети, които изгряват за един-два сезона, колкото да оберат протестния вот, и след като разочароват гласувалите за тях, ще изчезнат безследно от политическата сцена. А ако новата формация влезе в парламента, е възможно тя да бъде принудена да партнира на ГЕРБ. Тези наблюдатели на процесите у нас смятат, че Трифонов би привлякъл повече гласове на недоволни от цялата партийно-политическа система, нетолкова на симпатизанти на една или друга партия.

Междувременно бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обяви, че новото движение "Кан Кубрат", което той ще учреди около 3 март, ще работи с партията на Слави Трифонов. Всъщност учредителното събрание е трябвало да се проведе в началото на февруари, но се отложило, тъй като професорът постъпил в болница заради усложнения от грип.

"Разбрахме се със Слави, няма да си крадем интелектуалците. Ще си сътрудничим и ще работим заедно. Е, има неща, за които не можем да се разберем, и в момента дори сме малко скарани. Той греши за някои работи, но ще намерим начин да се разберем", обясни Божидар Димитров. И повтори, че неговото движение ще се бори България да стане президентска република, а  в него ще членуват професори, учени, интелектуалци, журналисти. Димитров  допълни, че постоянно му звънят хора, които искат да се присъединят към новата формация. "Сред нас са проф. Михаил Константинов, акад. Георги Марков, певецът Коцето-Калки, драматургът Христо Бойчев, сърдечният хирург доц. Иво Петров, полк. Николай Марков, бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, отец Боян Саръев. Имаме си и две партии "Възраждане" и Българска земеделска партия, изброи бившият директор на НИМ бъдещите учредители. И допълни, че наскоро му се обадил и шефът на хотелиерите Благой Рагин, който уверил професора, че ще се присъедини към движението заедно с цялата си организация. Все още се чакало потвърждение от боксьора в тежка категория Кубрат Пулев, брат му Тервел бил говорил с него. Но вместо да се кани да влиза в голямата политика, Божидар Димитров би трябвало вече въобще да се скрие и да не замърсява повече с присъствието си публичното пространство.

Политологът Борис Попиванов обаче е скептичен към заявката за съвместни действия между новите проекти на Слави Трифонов и Божидар Димитров. "Слави Трифонов и Божидар Димитров изглеждат като антиподи в своите послания и обединение между тях е доста странно. И двете групи се стремят да канализират общественото недоволство от статуквото. При Божидар Димитров има негативно звучене - че всичко е лошо, а Трифонов ползва позитивна риторика - че народът може всичко. Така избирателите имат два избора, които обаче не са толкова различни, а просто ползват недоволството от статуквото. Те обаче трябва да докажат с какво са по-различни, при положение че те също отдавна са в публичното пространство и са част от това статукво", коментира новите проекти анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във