Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще има ли битка между Първия и Втория в БСП за лидерския пост?

Корнелия Нинова има защо да се притеснява

S 250 0a6cc2bc 3d7a 42ec bd02 d3bb64a31bab

Един от аргументите на управляващите срещу последния вот на недоверие, който внесе БСП, беше, че чрез него социалистите си решават вътрешни проблеми, тъй като през април им предстои избор на лидер. Това не беше водещият мотив при левицата, но все пак го имаше. Логично е сегашният предводител Корнелия Нинова да иска да понатрупа червени точки и да увеличи шансовете си да бъде първият председател, пряко избран от членовете на партията.

На БСП й предстоят тежки месеци, а може би и година в контекста на вътрешните избори. "Партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места и кампанията, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как партията хем да бъде консолидирана, хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори", обясни политологът Евелина Славкова предизвестения неуспех на вота на недоверие.

Всъщност

интересните процеси вече започнаха.

Номинираните от структурите на социалистическата партия кандидати за лидерския пост ще станат официално известни в края на февруари. Засега е ясно, че се въртят около десетина имена. Освен това на Корнелия Нинова, номинации са получили също дясната й ръка Кирил Добрев, Янаки Стоилов, Красимир Янков - вечния кандидат за лидерския пост, винаги издиган от Варненско. Неговите шансове никога не са били големи. Самият той признава, че не може да разчита на подкрепата на враговете на Корнелия Нинова – Сергей Станишев, Георги Гергов или Димитър Дъбов.

Има предложения и за Михаил Миков, и за Валери Жаблянов, както и за Сергей Станишев. Предполага се, че някои от тях, като Станишев и Стоилов, зад когото стоят червените хардлайнери, ще си направят отвод. Тъй наречената вътрешна опозиция няма достатъчно силна и некомпрометирана фигура, която да извади срещу сегашния председател. На пръв поглед изглежда, че Нинова няма алтернатива и безпроблемно ще спечели партийния вот.

Така беше до преди две седмици, когато под сурдинка се заговори, че заместник-председателят по организационните въпроси, т.е. човекът, който отговаря за структурите - Кирил Добрев, твърдо е решил да играе за лидерския пост. Преди 3-4 години Добрев напусна депутатската банка, за да поеме управлението на структурите и да ги вдигне на крака, след деморализиращите управления на Станишев и Миков. Но апетитът идва с яденето, както се казва. С други думи – Вторият в партията ще се изправи срещу Първия. И това се очертава да бъде най-сериозната интрига на този първи пряк избор на председател на БСП.

Самата Нинова очевидно надушва заплахата

и започна да разчиства терена. Кирил Добрев, заедно с Калоян Паргов, Драгомир Стойнев и някои други, бяха тези, които положиха огромни усилия и дори не подбираха средствата тя да спечели председателския пост преди четири години срещу Михаил Миков. И въпреки че тя отстрани вечните партийни фараони (по израза на Добрев) и даде път на младите в БСП, очевидно ги разочарова – защото е несговорчива, защото води безкомпромисна опозиционна политика, защото не може да спечели избори (при президентските помогна много самата личност на Румен Радев, а и неудачната претендентка на ГЕРБ), защото не успява да наложи БСП като алтернатива на ГЕРБ и не може да спечели доверието на хората. Някои от нейните поддръжници, като Жельо Бойчев и Антон Кутев, също постепенно се разочароваха и се отдръпнаха встрани, за да не бъдат съпричастни с водената от Нинова политика.

В стила си на управление на партията Корнелия Нинова съзнателно или не сякаш се стреми да подражава на Бойко Борисов и неговото поведение. Именно заради това беше и острата критика неотдавна на бившия председател на формацията и сегашен президент на ПЕС Сергей Станишев. "Полето на БСП не е в патриотичните теми. Партията не трябва да изпуска социалната тема. В момента се правят опити да се наподоби ГЕРБ. Ние можехме да спечелим местните и европейските избори, имайки предвид скандалите около ГЕРБ миналата година. Говоря като човек, който оценява рисковете и говоря истините, които невинаги са приятни. Искам да видя в БСП дебати между кандидатите за председател на партията. Ние тръгваме като на национален избори, без списъци на избирателите. Когато в ЕС се правят подобни избори, се търси привличане на вниманието на обществото“, каза неотдавна Станишев.

В последния ден на януари Нинова изненадващо се раздели с дългогодишната си лична пиарка Бояна Бозаджиева. Неофициално вървят слухове, че това се е случило заради изключителната близост на Бозаджиева с Кирил Добрев. Преди дни от "Позитано" 20 са били прокудени и шефката на организационния отдел на партията Калинка Николова, и шефът на деловодството. Пак поради близост с Добрев. Според запознати Нинова е решила да прочисти партийната централа и апарата от хората на заместника си по организационната част.

Истината е, че Корнелия Нинова има защо да се притеснява. Кирил Добрев в известен смисъл е

по-важния човек и от самия председател

- той е зам.-шефът, който отговаря за организационните въпроси и структурите в партията. Такъв беше Цветан Цветанов за ГЕРБ, преди да бъде отстранен от ръководните му постове. А беше отстранен, защото си повярва и се полакоми за мястото на Първия.

Сега ще видим дали Добрев ще изиграе по-добре картите си. Самият той все още публично не е обявил, че ще участва в битката за лидерския пост, но и не е отрекъл. Мълвата носи, че именно Кирил Добрев ще се бори за протестния вот срещу Нинова. Станишев и Гергов дори били готови да го подкрепят, въпреки че до неотдавна им беше вътрешен противник.

Структурите по места започнаха да предлагат номинации за лидерското място още от 1 декември 2019-а. Номинациите за Добрев „валят” от цялата страна, което едва ли е случайно. Такива има дори от Пловдивската организация, контролирана от бизнесмена Георги Гергов. И това не е случайно.

 

 


На 26 април редовите социалисти ще се наредят пред урните, за да изберат за първи път лидера си с пряко гласуване. На практика въпросът е дали ще надделее безкомпромисната опозиционност на Нинова или някакъв мек вариант на противопоставяне на ГЕРБ с готовност за колаборация, каквато е идеята на нейните вътрешни опоненти. Не е тайна, че твърде много от изявените лица на левицата, от апарата, от бизнесмените по места малко или много са свързани с управляващата партия по различни начини. И ако тази линия победи през пролетта, то това неминуемо ще се отрази не само на самата БСП, но и на политическия процес в държавата.


Facebook logo
Бъдете с нас и във