Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще има карантинирани, които няма да могат да гласуват

Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласуват. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров Димитров.

По думите му "има и казуси с хора, карантинирани на адреси, различни от настоящия и постоянния им. Те също няма как да гласуват, освен ако не са подали заявление до 20 март."

Омбудсманът Диана Ковачева вече изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което настоява да се разреши проблемът с правото на вот на лица, които са карантинирани на адрес, различен от техния постоянен или настоящ.

Кандидатите за народни представители са 6895, което означава, че за всяко депутатско място ще се състезават близо 30 души.

В 9398 секции в страната ще има машини за гласуване. 409 са подвижните секции за хора с увреждания, а поне 88 ще бъдат разкритите секции в ковид отделенията на болниците.

Говорителят на ЦИК обясни, че назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии, като те са призовани да не се самоограничават и да предлагат всички, които са изкарали вируса, които са доброволци. 

Техническите лица и водачите, които ще обслужват транспортната схема и логистиката по разполагането на машините и урните са 2450. Те са проверени от МВР, прокуратурата и ДАНС, за да няма съмнения в тяхната надеждност.

Медиите, които са акредитирани да отразяват изборния ден са 35. Сред тях има и пет международни - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Великобритания и македонският Канал 5.

Димитров отправи апел към медиите да не публикуват резултати. "Това е огромен проблем в изборния ден - да се установяват нарушения на забраните за агитации за изборния ден. На последните европейски избори са издадени много голямо число актове - с глоба до 2 000 лв., заради което са писани постоянно доклади за нарушения", обясни Димитров.

Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол. 

Регистрирани са 28 организации, които ще наблюдават изборите, акредитирани са 3401 наблюдатели, някои все още нямат удостоверение, тъй като не е установено, че не са в конфликт на интереси, отчете Димитър Димитров. 5 социологически агенции ще са на изхода на екзит пол, регистрирани са 1400 служители из секциите в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във