Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще го унижат или ще се самоунижи Борисов в парламента?

Бойко Борисов

Явяването на премиера в парламента, за да бъде изслушан от депутатите за националния план за възстановяване, се превърна в голяма политическа и лична драма. ГЕРБ твърдят, че Борисов ще бъде унизен от депутатите, а БСП и партиите на протеста са сигурни, че се страхува от съвсем друго, най-вече да не се самоунижи, като не успее да представи проекта. 

Премиерът явно продължава да бъде един объркан човек. Няма как да квалифицира идването си в българския парламент като народен съд. Ако сега го вижда по този начин, преди един месец пак ли го виждаше така, преди една година, когато имаше пълно мнозинство, пак ли го виждаше като народен съд. Българските граждани вече трябва да разберат оправданията на Борисов, коментира  Георги Свиленски от БСП  в телевизионно интервю думите на премиера в оставка Бойко Борисов по повод усилията да бъде изслушан в парламента.

Според социалиста, Борисов искал да унижава и да използва - депутати, министри и български граждани с едно-единствено условие - неговото по-дълго съществуване във властта. 

В същото време транспортният министър в оставка Росен Желязков заяви пред Нова телевизия, че ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. "Той вече заяви, че ще го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Планът за възстановяване и устойчивост”, коментира Желязков.

Свиленски подчерта, че разбира притесненията на Борисов, че вероятно не може да  представи плана. "През всички тези години, когато сме викали премиера по различни въпроси, винаги ни се отговаряше, че въпросът не е от компетенциите на Борисов. Предполагам, просто той няма да може да се справи с тази задача. Заради това са всички тези опити да бъде скрит. Не да бъде унижен от опозицията или някой друг, може би, неговите представители се притесняват от това да се самоунижи”, обясни Свиленски.

Желязков обаче смята, че премиерът, както и заместник министър-председателтеи, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол.

"Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той. И допълни: „Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т. нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното Народно събрание”, обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във