Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще го бъде ли кабинетa на "Има такъв народ"?

Предложеният от ИТН за премиер Пламен Николов, депутатите Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева

Съдбата на предложеното от "Има такъв народ" правителство вече е почти ясна. В сряда парламентарните групи предстои да гласуват проектокабинета с премиер Пламен Николов. Няколко групи вече заявиха резервите си към начина, по който партията на Слави Трифонов е направила подбора на министрите. От т. нар. партии на протеста изказаха недоволство и от начина, по който ръководството на ИТН комуникира с колегите си в парламента и с избирателите.

Интервюто, което даде в понеделник предложеният от ИТН за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, предизвика вълна от възмущение сред депутатите, на които ИТН разчиташе за подкрепа.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" вече обяви, че ще гласува "против" кабинета. Ден по-късно "Демократична България" обяви същото решение. БСП ще се произнесе на пленум във вторник следобед. Но вече е ясно, че левицата няма да подкрепи кабинета, ако в него участва Петър Илиев. Но от ИТН очевидно нямат намерение да сменят Илиев с друг кандидат, тъй като лидерът на партията Слави Трифонов яростно защити кандидата за вицепремиер и представянето му в интервюто.

Очаква се, че и ГЕРБ няма да подкрепи проектокабинета. Не е ясно решението на ДПС. Но дори и с подкрепата на Движението и с гласовете на депутатите на ИТН, този състав на Министерския съвет ще бъде отхвърлен.

Мрежата още не се е успокоила от реакции след интервюто на Илиев. Мнозина анализатори съзряха в поведението му червена лампа, която дава сигнали за склонност към авторитарност и арогантност. 

"Разгневени, нажалени, уплашени... Ако акълът ни стига дотам, да знаем какво не искаме - и да отлагаме за неопределено бъдеще ясната представа за това какво искаме, къде отиваме, резултатите ще са тези", написа във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

"Представете си какво ще прави като началник на МВР и службите този изключително самовлюбен, агресивен, арогантен и конспиративно-обцесиран човек. Представихте ли си? Добре. Защото и аз си представих. Пак ще виснат милиционери на вратата с предупредителни протоколи… Което, разбира се, ще е най-малката беля", смята политологът Евгений Дайнов. Той е на мнение, че от БСП ще се присъединят, колкото и да не им се иска, към отказа на ИБГНИ и ДБ да подкрепят правителството на ИТН, защото рискуват да увиснат сами. А "ИТН са толкова непредсказуеми, че не знаем какво ще направят утре".

"И този господин преподава на студенти. Ужасена съм от хашлашкия изказ, арогантността и нападателния тон. И от много други неща, предмет на т.нар. невербална комуникация (сега се подготвям за изпит по тази дисциплина и се опитвам да гледам професионално). Сряда е ключов ден", заявява психиатърът Цветослава Гълъбова.

"Правило №3 на кризисните комуникации: Когато сте в криза, не се карайте. Поддържайте любезен тон. Все пак вие сте в криза, не останалите. Правило №4 на кризисните комуникации: Когато сте в криза, извинете се. Не е страшно, не боли. Помага за сваляне на напрежението.

Изумително е как хората на Слави за по-малко от ден успяха да сбъркат в комуникационно отношение повече отколкото Бойко успяваше за седмица. Може да се напише цял учебник с огромно заглавие: Не се прави така!", отбеляза пиар експертът Любомир Аламанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във