Банкеръ Daily

Парламентът преодоля ветото на президента:

Ще гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини

Със 124 гласа "за", "против" - 89 и без "въздържали се" парламентът прие повторно промените в Изборния кодекс и преодоля президентското вето. Ветото подкрепиха БСП и ДПС, както и част от независимите депутати.

На следващите избори в секциите с над 300 избиратели ще има възможност да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини. Според досега действащото законодателство трябваше да се гласува само с машини. 

Промените дават възможност да се провеждат референдуми по въпроси, касаещи компетенциите на Великото народно събрание.

Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе приет на 17 септември. В него е заложено още ЦИК да определя изискванията към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване. Също така ЦИК ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Част от промените бяха оспорени от президента Румен Радев. Той ги върна за ново обсъждане на 28 септември. В мотивите си държавният глава посочи, че с последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване.

По време на дебатите социалистът Крум Зарков заподозря, че политиката на мнозинството е да саботира и компрометира машинното гласуване. "Не само опозицията и президента, а 93% от българските граждани добре разбират, че най-важната институция Народното събрание не работи правилно и полезно. Все пак ветото на президента, както всяко вето, е шанс законът да се преразгледа, грешките да бъдат предотвратени, проблемите най-сетне да бъдат решени. Инатът не е добър съветник. Залогът са честни избори", подчерта той.

От ГЕРБ се опитаха да се аргументират с това, че гласуването с машини не е широко разпространено в другите държави и че нито председателят на БСП Корнелия Нинова, нито президентът са избрани с машинно гласуване.

Александър Ненков от управляващата партия заяви, че опозицията използва изборните правила като оправдание за евентуална загуба. Той посочи, че ГЕРБ иска и машинен, и хартиен вот, защото носи отговорност.  Според него ветото на президента е опит за противопоставяне. "Президентът не търси никакъв диалог с когото и да е било", подчерта Ненков.

По думите на председателя на парламента Цвета Караянчева възможността за гласуване с хартиена бюлетина било по желание на избирателите. "В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: "Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат, нас ни притеснява". Онзи ден същите баби дойдоха да ни поздравят за това, което ще се случи", обясни тя.

Лидерът на левицата - Корнелия Нинова, призова гражданите да упражнят вота си, тъй като високата избирателна активност е едно от решенията на проблема с манипулациите при гласуване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във