Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще финансират личните асистенти и през 2018 г.

Агенцията за социално подпомагане ще продължи да извършва финансови трансфери до общинските администрации в страната за обезпечаване на предоставянето на услугите в домашна среда - „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“ и през 2018 г. 

Към 11.01.2018 г. броят на сключените между Агенцията и общините споразумения за финансиране на посочените социални услуги е 219. През настоящата година предстои АСП да подпише споразумения и с останалите 74 общини/райони на общини, чието финансиране по процедура „Независим живот“ приключва през 2018 г.

Във връзка с нарастването на минималната работна заплата от началото на 2018 г. Агенцията подготвя и допълнителни споразумения, които ще бъдат приложени към подписаните до момента споразумения с общинските администрации и ще бъдат в сила от 1 януари. 

Финансирането на услугите в домашна среда със средства от държавния бюджет се осъществява след приключване на проектите на общините по процедура „Независим живот“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

През втората половина на 2017 г. бяха осигурени средства от държавния бюджет, с които чрез АСП 156 общини/райони на общини, чието финансиране по процедура „Независим живот“ приключи през 2017 г., продължиха да предоставят социалните услуги в домашна среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във