Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще достигне ли минималната пенсия до 300 лева?

До края на септември управляващата коалиция ще реши дали минималната пенсия през следващата година ще се повиши до 300 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Вариантите за индексация на пенсиите от началото на 2021-ва, обсъждани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", биха стрували между 1,2 милиарда и 3 милиарда лева на година. Вариантите са поне три. Но Сачева уточни, че тя е привърженик на преизчислението на всички пенсии. При този вариант биха били преизчислени над 1,1 млн. пенсии. Преговорите тепърва предстоят.

До края на месеца ще стане ясно и дали през ноември и декември също ще има бонуси от по 50 лева за всички пенсионери.

С бюджета за догодина ще се променят и размерите на социалните помощи. Социалният министър посочи, че би искала за детските добавки да отпадне доходният тест и всички семейства да получават средства за децата си.

"Универсални детски добавки за всяко дете, но това е моето лично мнение. Въпросът е дали това е възможно и дали имаме необходимите разчети за това да бъде направено и до каква степен това може да доведе до подобряване на общото ни благосъстояние", добави Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във