Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЩЕ ЦЪФНЕ ЛИ СДЕЛКАТА ЗА АЛЕН МАК?

Има голяма вероятност Ален мак да влезе в историята като най-много и най-дълго продаваното предприятие. Поредното препятствие при раздържавяването на пловдивския козметичен завод се оказа заведеното в Пловдивския районен съд гражданско дело от консорциума А.М.М. козметикс. Освен до пловдивските магистрати мениджърите на консорциума се се обърнали с писмо до премиера Иван Костов и до министъра на икономиката Петър Жотев. Представителите на А.М.М. козметикс оспорват законността на продажбата на Ален мак, като твърдят, че собственикът на фирмата, избрана за купувач, Тоню Икономов е кредитен милионер и това противоречи на параграф 5 от допълнителните разпоредби на Закона за приватизация. Освен това те настояват за анулиране на договора, сключен между АП и Канотранс на Икономов, и за обявяване на нова приватизационна процедура.


Отговор на протеста от страна на Иван Костов и Петър Жотев все още няма. Пловдивският районен съд обаче взе становище по случая и на 11 август тази година издаде обезпечителна заповед, с която спира въвеждането на варненската Канотранс във владение на Ален мак до решаването на спора от Върховния административен съд. Със заповедта е запозната Агенцията за приватизация, а вече са сезирани и върховните съдии. Дата за делото още не е насрочена, но като се има предвид бързината, с която работят съдебните ни институции, нищо чудно яснота около продажбата на Ален мак да има чак през следващата година.


В консорциума А.М.М. козметикс влизат пловдивските фирми Магнолия 99 и Аленма. Първата е регистрирана през юли миналата година, а в предмета й на дейност влиза производството и продажбата на козметични продукти. Неин собственик е Виктор Дрехемов. Аленма пък е РМД, в чието управление са изпълнителната директорка на Ален мак Антонина Хекимова и търговският директор Георги Николаев.


Уж приключилата приватизационна процедура за Ален мак бе третата поред за пловдивското козметично предприятие. На 3 май тази година Канотранс бе определена за купувач, а две седмици по-късно се подписа и приватизационният договор. Канотранс трябваше да плати за 47% от акциите на завода 6.3 млн. щ. долара кеш, но отказа да направи това преди извършването на нов одит. Аргументът бе, че финансовото състояние на Ален мак се е влошило след договарянето на цената. Шефът на Канотранс Тоню Икономов извади и оценките на три независими одиторски компании, които показвали, че пловдивското козметично предприятие вече не струва толкова. Всъщност Икономов не искаше намаляване на цената, а да му се разреши да изплати част от нея с дългови инструменти. Така ефективно щеше да плати далеч по-малко от обещаните 6.3 млн. щ. долара.


По препоръка на министъра на икономиката Петър Жотев в началото на юли Агенцията за приватизация възложи проверка на финансовото състояние на Ален мак. Новата оценка на предприятието вече бе готова и се очакваше в началото на септември да бъде обсъдена на заседание на надзорния съвет на агенцията, заяви за БАНКЕРЪ неин служител. При създалата се ситуация обаче надзорниците най-вероятно ще изчакат решението на Върховния административен съд и едва тогава ще вземат някакво становище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във