Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще бъде преустановено настаняването на хора в дома край Сухиндол

Деница Сачева

Ще бъде преустановено настаняването на пациенти в дома за хора с деменция в Горно Косово. Това стана ясно от думите на Николина Иванова, началник на отдел "Социални услуги за пълнолетни лица".

Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане започна проверка в дома. Ще се проверяват констатациите от доклада на омбудсмана и сигнала до главния прокурор. Проверката ще е конкретно на условията на живот в дома, правилата, по които се предоставя услугата, и причините за смъртта на 24 души, които са били настанени там.

"За съжаление битовите условия в дома не са добри, но хората не са неглижирани и не са нарушени техните права", категорична беше Иванова. Тя заяви, че ще бъде преустановено настаняването на нови хора там и ще се търсят възможности за пренасочване към други социални услуги на част от пациентите. 

По думите ѝ министър Деница Сачева е в преговори с кмета на община Сухиндол за намиране на сграда, в която да се разкрие център за настаняване от семеен тип за не повече от 15 души, където да бъдат изведени част от хората от дома в Горско Косово. 

Началникът на отдела припомни, че има Национална стратегия за дългосрочна грижа, съгласно която до края на 2034 година всички домове за хора с увреждания трябва да бъдат закрити и на тяхно място трябва да бъдат изградени такива центрове.

Тя обясни пред БНР, че има случаи, в които в институциите постъпват хора в много тежко здравословно състояние и даде пример с човек, докаран с линейка в дома, който е починал след час и половина.

В страната има общо 14 домове за хора с деменция и не във всички смъртността е толкова висока, посочи Иванова.

Тя изтъкна, че новият Закон за социалните услуги регламентира конкретните стандарти за качество на услугите, които трябва да се спазват от всички доставчици. Законът беше отложен с 6 месеца, в които трябва да се приеме подзаконовата нормативна уредба и да се структурира агенцията за качество на социалните услуги.

"Трябва да се разработи националната карта на социалните услуги - от гледна точка да се удовлетворят потребностите на хората в България и да има по-равномерно разпределение на социалните услуги на територията на цялата страна", каза още Иванова.

Социалният министър Деница Сачева констатира, че в дома в Горно Косово има лоши материални условия, а персоналът се нуждае от допълнителна квалификация. Тя обаче е категорична, че няма неглижиране на хората.

Според нея грижата за хора с деменция е социална услуга, която общините все по-малко заявяват. Министър Сачева подчерта, че проверката в момента тече, като през 2018 г. също е имало проверка и са били направени съответните предписания. Тя отрече за подобна проверка през 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във