Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще бъде одобрен допълнителният сертификат за третата доза ваксина

Най-късно в сряда ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за поставена трета доза от ваксината срещу COVID-19. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. "Европейската агенция по лекарствата разреши поставянето на трета доза за хора с нарушен имунитет, където срокът е 28 дни след поставянето на втората доза, както и за всички, които желаят - с 6-месечен срок от поставянето на втората доза. Ние имаме пълна готовност. Допълнителната доза се регистрира в системата", обясни Кацаров.

Разликата между четвъртата COVID вълна и предишните три, по думите на министъра е, че сега у нас има много по-добра организация: "Има приет план, няма хаотично приемане на болни, създаден е ред и организация за настаняването и лечението им. Няма дефицити от лекарства. Има създадена възможност за лечение на пациенти в извънболнично лечение, включително и лекарствено лечение, което е една допълнителна възможност, която в момента се дава." Основните проблеми обаче са негативните нагласи към ваксинацията и невъзможността в момента да се подобри организацията на здравната система заради това, че няма работещо Народно събрание, обобщи Кацаров. Трябва да се разгледа и въпросът за собствеността на лечебните заведения, изтъкна той. "Не е правилно министърът на здравеопазването да е собственик на болници. Той трябва да се занимава с политиките в здравната система. Не върви да пишеш правилата и едновременно да си собственик на част от тези, които трябва да ги спазват, защото това те поставя непрекъснато в конфликт на интереси със самия себе си", счита служебният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви пред репортери, че страната навлиза в най-активната фаза на четвъртата вълна на коронавируса. "Моето очакване е, че през октомври ще достигнем максимални нива и се надявам да започне някакво нормализиране. Мерките и сега са налице. Виждате след Габрово и Русе предприема такива локални действия. Това ще продължи в регионите, където имаме достигане на по-високи нива", отбеляза той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във