Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в борбата с COVID-19

Парламентът реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в борбата с COVID-19, както и еднократна помощ на семействата на осмокласниците с ниски доходи. Това се случи след като депутатите приеха промените в Закона за ДДС, с които се измени Законът за мерките и действията по време на извънредното положение.

На семействата, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за учебната 2020 /2021 г. дирекция „Социално подпомагане“ ще отпусне еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Децата трябва да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството.

Помощта се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв. Семейният доход не е от значение за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител, както и деца настанени в семейства на роднини или близки.

Депутатите регламентираха и в кои случаи помощта се връща. Тя трябва да бъде възстановена, когато ученикът не постъпи в училище, не продължи обучението си през втория учебен срок и е допуснал в рамките на един месец отсъствие от 5 учебни часа.

Народното събрание прие и еднократни ваучери за хората на първа линия в борбата с коронавируса. Тези ваучери ще важат за лекари, медицински и немедицински специалисти, специалисти и други лица, извършващи помощни дейности в лечебните заведения за болнична помощ, на служителите на РЗИ, центровете за спешна медицинска помощ и Националния център по заразни и паразитни болести, на служителите на Националното тол управление, служители на МВР.

Условието е те пряко да са осъществявали или в момента да осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяването на разпространението или с преодоляването на последиците от коронавируса. Помощта за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм е на стойност 210 лв. Тя ще може да се ползва еднократно в срок до 30 ноември 2021 г.

Депутатите допуснаха нискоквалифицираният персонал в заведенията и хотелите да се осигурява на минималната работна заплата, а не на 800 лв., доколкото бе повишен прагът за сервитьори, готвачи и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във