Банкеръ Weekly

Общество и политика

Щастливите кокошки тъпчат здравеопазването

"Кога Европейската комисия ще създаде правила за здравето на хората и ще престане да мисли само за щастието на кокошките, чистотата на кравите и дължината на краставиците?". Този въпрос, зададен от председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, сериозно сконфузи тримата кандидати за евродепутати, които се престрашиха да говорят за бъдещето на евроздравеопзването пред лидерите на пациентските и съсловните организации. Все пак д-р Антония Първанова (Коалиция "Обединени демократи"), д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ) и д-р Драгуш Методиев (АБВ) се осмелиха да застанат пред "кръстосания огън", за разлика от представителите на управляващите и други партии с претенции, че са много "навътре" в проблемите на здравния сектор.


Знаковото отсъствие на "кандидат-европейците" от БСП и ДПС е сигурен индикатор за високото напрежение в отношенията между лекари и пациенти и правителство. Пациентските организации неотдавна изпратиха официално писмо до българските депутати и Еврокомисията, с което сезираха институциите за подготвяните реформи в системата на здравеопазването, които (според тях) ще влошат още повече достъпа до здравни услуги. От Брюксел върнаха силно критично писмо с конкретни препоръки към държавата - да осигури ефективен достъп до здравеопазване и да подобри ценообразуването на здравните услуги, като обвърже финансирането на болниците с постигнатите резултати и с развитието на извънболничното лечение. Но според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, управляващите в сектора приели ехидно депешата с репликата: "Те и без това си ни критикуват." "Това е нов контролен механизъм на ЕС и през април трябва да изпратим доклад за напредъка ни. Много ми е интересно какво ще пише в него?", попита Хасърджиев.


От своя страна Българският лекарски съюз си спечели недоверието на кабинета с намерението си да се включи в общоевропейската лекарска стачка, планирана за 15 май. Д-р Райчинов смята, че липсата на повечето партии на дискусията е показателна за отношението им към здравеопазването и добави, че в България нещата се случват само ако идват от Европа. Проф. Милан Миланов пък здраво "нахапа" кандидатите за европарламента. Лидерът на столичната лекарска колегия директно ги попита конкретно какви мерки ще се предприемат, за да наваксаме огромното си изоставане в сектора?


"Над 80% от еврочленките вървят напред с бавни и нормални стъпки, а ние се нуждаем от лъвски скок. Защо през 2001-2007 г. не влязохме с предприсъединителните фондове в здравеопазването? На нас българските лекари ни писна. Искаме да изравним условията поне с тези в Чехия, Полша и Словения", обобщи Миланов.


Андрей Ковачев отговори, че в самия Евросъюз липсва устремът към "лъвски скок", тъй като здравеопазването досега не е било приоритет за Брюксел. "Секторът е поставен в един департамент заедно със защитата на потребителите, на която Европа отделя повече внимание", каза Ковачев.


Антония Първанова добави, че Европа може да ни даде правила за действие и финансиране, но големите проблеми са корупцията, лобизмът и некомпетентността в здравната ни система. "Парламентарната здравна комисия е класически пример за конфликт на интереси. Към 90% от членовете й са лекари, които работят по договори със здравната каса. Медици от комисията лобираха за частните болници да влязат в договорни отношения с касата, без да е готов вторият стълб на здравното осигуряване, който да ги покрие", посочи Първанова. По думите й скокът трябва да бъде направен у нас. В стил Мартин Лутър Кинг евродепутатката каза, че има една мечта и тя е здравеопазването да стане част от европейския договор.


Драгуш Методиев посочи, че можем да дадем добър пример на европейците, ако възстановим мрежата от диспансери за социалнозначимите заболявания като туберкулоза и венерически болести. Всички участвали в "препитването" се обединиха около идеята, че пациентите и лекарите занапред трябва да бъдат включени в планирането и изпълнението на европейските здравни политики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във