Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШПИОНИ В КАНЦЕЛАРИЯТА НА ПРЕМИЕРА?

Никой няма намерение да променя конституцията. Не и в тази част, която предопределя политическата система в държавата. Президентът ще продължава да се избира пряко от народа и поне засега няма луди политици, които да тръгнат да се борят за противното. Демократическата партия не е обсъждала предложение за изменения в процедурата за избор на държавния глава, нито пък лидерите й възнамеряват да поставят в дневния си ред този въпрос. Това е много стара принципна позиция на демократите. Като всяка демократическа организация и партията на Александър Праматарски чисто доктринерски се придържа към т.нар. върховенство на парламента. Това означава, че Народното събрание е органът с най-висока политическа легитимност и именно от неговия суверенитет произтича и легитимността на останалите държавни политически институции като правителство и президент. Такава е практиката в повечето парламентарни европейски държави.


Пряк избор на президента се налага само там, където не парламентът, а държавният глава ръководи правителството. В България случаят не е такъв. И това противоречие в конституирането и функциите на институцията на президента е причината още преди години в програмата на Демократическата партия да залегне като партийна цел промяна в тази част от конституцията. Съответно и в подготовката на всички предизборни документи винаги присъства и този важен за партийните членове мотив. В случая става дума за една от тезите в един от шестте доклада за подготвяне на предизборната кампания. Интересното е, че ръководител на работната група по въпросния доклад е шефът на премиерската канцелария Николай Вълчев. Никой обаче не е имал намерение да превърне предложението в акцент на предизборната битка, в пряка цел на евентуалния следващ парламентарен мандат на партията, а още по-малко пък в атака към сегашния президент. Всъщност Петър Стоянов не може да бъде засегнат по никакъв начин, тъй като е невъзможно сложната процедура по промяната в политическата система на страната да се завърти преди провеждането на президентските избори през ноември догодина.


Сега демократите се опитват да обяснят, че някой се е възползвал от политическата им наивност или небрежност, добрал се е до удобна за провокация информация и умело е създал медийна сензация от малка част от един от шестте доклада, представени пред централния съвет на партията през миналия уикенд.


Ясни в случая обаче са поне три неща. Първо, че ДП няма интерес от повдигането на подобен нелеп дебат в обществото точно в този момент. Второ, че човекът, забъркал кашата, има достъп до информация или в премиерската канцелария, където работи Николай Вълчев, или пък сред ръководството на демократите. И трето, че този някой има пряк интерес от влошаване на отношенията между премиера и президента и работи за лишаването на тези отношения от доверие.


В политическите среди не изключват и друг вариант. Нищо чудно самият министър-председател, който е пословично близък със сътрудника си Вълчев, да е скроил с негова помощ целия сценарий, предупреждавайки по този начин държавния глава да не се забърква с неговите вътрешнопартийни врагове.


Недоумение в цялата история буди нелепото поведение на лидерите на коалиция Народен съюз. Вместо веднага категорично да опровергаят информацията и изяснят проблема, те се опитаха да заемат незащитимата позиция ни тако, ни вако, с което разпалиха още повече подозрителността на медиите и напълниха страниците на вестниците. Раздуваната от шефовете на Народен съюз тема почти напълно измести обществения интерес от промените в закона за достъп до документите на ДС. Може би е пълна случайност, но това се оказа доста изгодно за вносителите им и мнозинството. Които не се оказаха особено подготвени със сериозни аргументи в защита на исканите изменения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във