Банкеръ Daily

Общество и политика

„Шопениана“ по случай 70 години балет в Стара Загора

S 250 c9e7b99e 07e0 4828 992c 8fd56a8b1f2e

Започна премиерата на балета „Шопениана“ на сцената на Старозагорската опера. Тя е една от проявите на  50-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. С нея тържествено се честват 70 години балет в Стара Загора.

Режисьори на „Шопениана“ са двама души - Снежана Дескова – известна прима на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора и Анелия Димитрова – примабалерина и ученичка на Дескова.  

В новата постановка е използвана ефектна мултимедия на Сергей Голубев, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова-Летиция.

В ролята на Юношата ще видим Фиорди Лоха, във валса ще му партнира Анелия Димитрова, в мазурката солист е Харука Суга, в прелюда – Ромина Славова, а във валса - Мартина Префето. Участва балетът на Държавната опера в Стара Загора.

Любопитна подробност е, че за първи път Снежана Дескова участва в „Шопениана“ през 70-е години на ХХ век. Тогава тя е солистка, а постановката е дело на Димитър Ценов. Художник е Иван Савов.

„Шопениана“ е едноактен балет по музика на Фредерик Шопен и хореография на руския хореограф новатор и балетист Михаил Фокин. За първи път е изпълнен на 10 февруари 1907 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург в чест на Шопен. Оркестриран е от Александр Глазунов, а диригент е Рикардо Дриго. Костюмите са създадени по ескизи на художника Леон Бакст.       

Когато Фокин поставя „Шопениана“ той има едно намерение - „да върне условния балетен танц в момента на неговото най-висше развитие“ (според признанията му в книгата „Срещу течението“ (1962). Фокин се стреми към романтичния балет от XIX век, който привлича със своята поетичност, а не с трикове, главоломни трудности и акробатични номера.

В първоначалния си вариант през 1907 г.„Шопениана“ включва пет произведения на Шопен за пиано:


  • Полонеза в ла мажор, оп. 40;

  • Ноктюрно във фа мажор, оп. 15;

  • Мазурка (до диез минор), оп. 50;

  • Валс (до диез минор), оп. 64;

  • Тарантела (ла бемол мажор), оп. 43.

Тази вечер освен „Шопениана“ на сцената на Старозагорската опера ще бъде представена и балетната миниатюра „Ромео и Жулиета“ по едноименната фантастична увертюра на Чайковски . Хореограф е Силвия Томова, сценография и костюми - Салваторе Русо. Анелия Димитрова е в ролята на Жулиета, а Паскуале Казелли – в ролята на Ромео. Участват още Драгомир Христов - падре Лоренцо, Сторм Норис - синьора Капулети, Александър Желев - синьор Капулети, Ромина Славова – синьора Монтеки и Станко Танев - синьор Монтеки,.

Преди премиерата на „Шопениана“ бе открита изложба, посветена на историята на балета в Стара Загора. По същото време бе представено и „Списание за танц“ от главния му редактор Ангелина Георгиева и един от авторите – Ина Дублекова.

Списанието излиза веднъж годишно в 120 пълноцветни страници, като разглежда събития, личности, процеси и идеи от класическия до съвременния танц както у нас, така и в чужбина. За издаването му финансова подкрепа е получена по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във