Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сходни позиции за украинските моряци

Българското правителство и президентът Румен Радев излязоха с близки до европейските позиции за сблъсъка между Русия и Украйна в района на Керченския пролив и Азовско море. В позицията на Съвета по сигурността към Министерския съвет, чието заседание се проведе през седмицата, се казва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи, а това поведение от страна на Русия е недопустимо. Правителството призова Русия да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове.

"В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", се отбелязва още в декларацията, разпространена от правителствената пресслужба. Уточнява се също, че Съветът по сигурността ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително и в тясно сътрудничество с партньорите в Европейския съюз и НАТО.

За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха и президентите на България и на Полша Румен Радев и Анджей Дуда на съвместната си пресконференция. "С тревога обсъдихме ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион. Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация", заяви Радев и подчерта, че за нас - като съседни страни в този регион, е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация.

Полският му колега Анджей Дуда, който бе на посещение у нас, посочи, че случващото се е трудно за пренебрегване. По думите му украинските моряци, които бяха пленени от руските военни, трябва да бъдат освободени, както и да бъдат върнати корабите на Украйна. "Това е състояние, което не можем да приемем и се надяваме, че в близко бъдеще ще се стигне до деескалация на напрежението", каза още Дуда.

Междувременно в Украйна бе въведено военно положение, което ще остане в сила в срок от 30 дни. То се въвежда не на територията на цялата страна, а само в тези райони, които граничат с Русия, Молдова, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във