Банкеръ Daily

Общество и политика

Шествие на ГЕРБ "срещу репресията" блокира центъра на София

Протестът на симпатизантите и активистите на ГЕРБ се премести пред Народното събрание. Депутатът Тома Биков обяви, че парламентарната група на партията започва да работи за сваляне на правителството на Кирил Петков, разпускане на парламента и незабавно насрочване на предсрочни избори. Народните представители от ГЕРБ се присъединиха към демонстрацията в подкрепа за своя лидер Бойко Борисов, който бе задържан при специализирана операция късно снощи и прекара нощта в Главна дирекция „Национална полиция“. Те определиха ареста като репресия и политическа чистка. Дойдоха и знакови лица от ГЕРБ - бившият министър на МВР Христо Терзийски, на енергетиката Делян Добрев, на правосъдието Данаил Кирилов и на културата Вежди Рашидов.

Първоначално протестът тръгна от Министерския съвет към Министерството на финансите, за да отправят послание към финансовия министър. След това членовете и симпатизантите на партията стигнаха до Министерството на вътрешните работи, защото по думите им трябва да кажат нещо на вътрешния министър Бойко Рашков. След като стигнаха до сградата на МВР, протестиращите скандираха: "Оставка!". Пред министерството има засилено полицейско присъствие. 

От партията обявиха, че нямат нова информация как протичат разпитите на бившия премиер. Изтъкнаха, че не може да се пускат прессъобщения преди да бъде извършена акцията и нарекоха станалото "погазване на демокрацията". 

В пленарната зала междувременно депутатите изслушват министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. "Безпрецедентна е ситуацията. Без съд и прокуратура, без неотложност се злоупотребява със Закона за МВР, за да бъде задържан или по-точно поръчан лидерът на единствената опозиционна партия", каза тя. По думите ѝ правителството не може да се справи с нито една криза, която е на дневен ред. Прозира и политическата несъвместимост в коалицията и за да се отклони вниманието от тези важни теми за обществото, се стига до арестите, смята Каназирева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във