Банкеръ Daily

Общество и политика

Шестима противници на Нинова напускат парламентарната група на БСП

Шестима депутати напускат парламентарната група на "БСП за България", но остават в Народното събрание. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Георги Андреев, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Лало Кирилов. Решението им бе обявено от Красимир Янков на брифинг в парламента. Досега групата на БСП в 44-ото Народно събрание се състоеше от 79 народни представители.

Депутатите ще прекратят и членството си в социалистическата партия. Неин член остава единствено Валери Жаблянов. Те напускат след заседанието на 50-ия конгрес на партията, проведен на 26-27 септември. Тогава от Националния съвет на левицата отпаднаха знакови лица. Сред тях са президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, бившият председател на БСП Михаил Миков, както и бившият председател на парламента Георги Пирински. Отпаднаха и опонентите на Корнелия Нинова за лидер – Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков. В ръководството не влизат и Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Жаблянов подчерта, че преизбраният лидер на партията Корнелия Нинова е превърнала БСП в авторитарна структура, движеща се надясно. Според него тя правила политика чрез популизъм и конфронтация, несъвместима със социалистическите убеждения и спряла партийния живот на левицата. 

Красимир Янков заяви, че партийната телевизия работи пропагандно за изграждането на образа на Нинова и че нито един от депутатите, които напускат ПГ на БСП не е бил поканен да сподели свое мнение в ефира на телевизията, нито пък е било излъчено негово изказване от пленарната зала.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във