Банкеръ Daily

Общество и политика

Шестима наши военни ще участват в мисията на НАТО в Ирак

Министерският съвет прие решение, с което разрешава участието на максимум шестима наши военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак (NMI) за период до шест месеца. Това трябва да стане след 1-ви ноември 2022 година.

Ръководството на Министерството на отбраната смята, че успешното постигане на целите на NMI е един от ключовите фактори в цялостния процес за постигане на сигурност в региона, трайно решение за подобряване на сигурността и предотвратяване на възстановяването на Ислямска държава.

Комуникационно-информационните специалисти от националния мобилен модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.

Министерският съвет прие  и друго решение, с което изменя РМС № 79 от 2013 година за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Република Мали.

С това решение се цели да се уеднакви размерът на командировъчните средства за военнослужещите от въоръжените сили на Република България, участващи в състава на операции и мисии извън територията на страната с оценка за степента на риска „Висока“.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във