Банкеръ Daily

Общество и политика

Шестима депутати напускат парламентарните банки, за да станат кметове

Шестима народни представители напускат депутатските банки, за да станат кметове. Това показват резултатите след втория тур на от местните избори. Най-много депутати, четирима, спечелили кметски места има в БСП – Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник, Денчо Бояджиев в Разград и Йордан Младенов в Пещера.

Пенчо Милков е ново поколение политик, юрист, секретар на парламентарната група на "БСП за България".

Станислав Владимиров е икономист, има един мандат като депутат в 42-ото Народно събрание. „Аз съм енергичен човек и ще се чувствам далеч по-добре в местната власт. Познавам материята. Познавам работата. Доста по-динамична работа ми предстои”, коментира новоизбраният кмет на Перник.

Денчо Бояджиев също е юрист, бил е депутат в 7-то Велико народно събрание. Кмет на Разград в два и половина последователни мандата от 2005 до 2015 година.

Йордан Младенов е родом от Пещера, икономист и инженер, бил е народен представител в 42-ия парламент.

Народният представител от ГЕРБ Христо Грудев, който е лекар по професия, стана градоначалник на Асеновград за втори път. Той вече е бил кмет там в периода 2007-2011 г. Сега напуска парламента в средата на втория си депутатски мандат, за да поеме отново общината. Грудев е категоричен, че да си кмет е не по-лесно от това да си депутат. „За жалост колегите кметове така казват – когато нещо не върви се прехвърля на общините, но не се осигурява нужния ресурс. Това вече е ангажимент на всеки кмет да се справя със ситуацията”, смята той.

ВМРО също се отчита с един народен представител – Атанас Стоянов, който сменя парламента с кметския стол в Сандански. Той е юрист по образование и е в Народното събрание за втори път.

Освобождаването на депутатите, избрани за кметове, от парламента се очаква да стане следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във