Банкеръ Daily

При 98,93 обработени протоколи

Шест партии влизат в парламента, ДПС изпреварва ДБ

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вота в неделя на база 98,93% обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 01.00 часа.


  • ГЕРБ/СДС - 26,14%

  • "Има такъв народ" - 17,73%

  • БСП за България – 15,02%

  • ДПС - 10,34%

  • Демократична България - 9,52%

  • "Изправи се! Мутри вън!" - 4,74%

Под чертата от 4% остава ВМРО с резултат от 3,65%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,96%.

Партия "Възраждане" е с 2,47% , Воля - НФСБ - 2,38%, "Републиканци за България" - 1,27%", Движение на непартийните кандидати - 0,53%, "Атака" - 0,49%. Партия АБВ - 0,47%

47 449 души са заявили, че не подкрепят никого.

От вота в чужбина най-много гласове печелят "Има такъв народ" (30,75%) и ДБ (17,56%), следвани от ДПС (13,17%). ГЕРБ и БСП получават съответно 8,7 и 7 процента.

На предишните парламентарни избори лидер във вота в странство беше ГЕРБ с 24,6 на сто, следвана от ДОСТ, БСП и ДПС.

Данните от протоколите на 35-те секции в Турция в неделя показват, че там са гласували близо 26 000 души - с около 5000 по-малко от изборите през 2017 година.

Днес до края на деня районните избирателни комисии трябва да изготвят протокола от гласуването, да го сканират и да го изпратят в ЦИК, както и да го качат на интернет страниците си, припомня БНР.

Срокът за предаване на изборните книжа отново в ЦИК е 48 часа, но след приемането на последния секционен протокол. Това означава, че не само днес, но и утре РИК ще предават книжата си – а именно първите екземпляри от протоколите на секционните комисии, включително и на подвижните, флашките от машините, картите към тях и други протоколи.

Това е необходимо, за да може данните да се въведат повторно в изчислителния център на ЦИК и ако се открие несъответствие спрямо данните от първата обработка на протоколите, да се установи има ли грешка, каква е тя и да бъде отстранена. След което не по-късно от 4 дни след края на изборния ден – в четвъртък вечерта, е срокът, в който ЦИК трябва да обяви получените гласове, разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Окончателните резултати се обявяват до 7 дни след края на изборния ден. 

 

13 Районни комисии вече са предали книжата си в Централната избирателна комисия и се извършва повторното въвеждане на данните, преди да се обявят окончателните резултати. 

Само в четири многомандатни избирателни района в страната секционните протоколи не са обработени на 100 процента от районните избирателни комисии, сочат данните на фирмата преброител на резултатите от парламентарния вот „Информационно обслужване“. Това са Враца, Кърджали, Монтана и 23-ти в София - град. В Монтана към 1 часа през нощта са били обработени 79 процента от секционните протоколи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във