Банкеръ Daily

Общество и политика

Шест партии сигурни за новия парламент

Шест партии сигурно ще бъдат представени в следващия парламент. Това показва новото проучване на "Екзакта Рисърч Груп".

ГЕРБ остава лидер с 23.5% от гласовете. За второто място обаче борбата е ожесточена и тя е между три партии - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП.

Проучването показва, че 4-процентовата бариера за влизане в парламента ще скочат и "Демократична България" и ДПС.

Засега под прага остават "Изправи се БГ! Ние идваме!", ВМРО и "Възраждане".

Сред заявилите категорично намерение да участват в предстоящите парламентарни избори, по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на градовете-областни центрове и на селата.

Общо 52% от запитаните са заявили, че ще гласуват за президент, а 49% от анкетираните ще гласуват на парламентарните избори.

От "Екзакта Рисърч Груп" обаче очертават и други две големи групи избиратели. Всички те имат желание да гласуват, но 11% от запитаните казват, че се колебаят дали да гласуват, а други 12% имат колебание за кого да зазат своя глас.

Изследването показва и някои страхове по отношение на гласуването. Някои от тях има страхове дали ще се справят с електронното гласуване – най-вече това се отнася за поддръжници на ДПС и БСП.

Всеки пети българин пък се страхува дали няма да се зарази, ако отиде да гласува.

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във