Банкеръ Daily

Общество и политика

Шест града вече постигат нормите за чистотата на въздуха

През 2016 г. в 4 града вече са постигнати нормите на качество на въздуха по отношение на фините прахови частици (ФПЧ) – това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, а през 2017 г. това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора. По предварителни данни за тази година Варна също постига такъв резултат.

Дотук 6 града заедно с Варна устойчиво излизат от превишенията на нормите за ФПЧ. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция днес в София, на която беше представен проектът на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.). Той подчерта, че са необходими съвместни действия на всички институции и местната власт за прилагане на мерките и постигане на конкретни резултати.

Проектът на Национална програма за подобряване на качеството на въздуха 2018-2024 г. е разработен въз основа на  споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка в подкрепа на управлението на качеството на въздуха и е в сила от 28 декември 2016 г. Документът съдържа мерки, насочени към намаляване на емисиите и подобряване качеството на атмосферния въздух. В представянето участваха вицепремиерът Валери Симоенов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на екипа от СБ, разработил проекта.

Вицепремиерът Симеонов подчерта, че за подпомагане на общините в прилагането на мерките за чистота на въздуха има предвидени 115 млн. лв. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда“. Той посочи отговорностите на отделните министерства по прилагане на мерките и увери, че ще следи за прилагането им.

„В Световната банка сме благодарни за възможността да работим с България за опазването на ресурсите на държавата. Ключов приоритет е да помагаме на правителството на управлява и съхранява ресурсите на страната. Работим, за да подпомогнем дневния ред на Министерството на околната среда и водите и това ни даде възможност да предоставим нашия опит на световно ниво“, обясни Фабрицио Дзарконе.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във