Банкеръ Daily

Общество и политика

Шест факта за одобряването на COVID ваксините

От Министерството на здравеопазването разпространиха разяснения за начина, по който се одобряват ваксините срещу COVID-19 и защо е важно да се ваксинираме. Във Фейсбук от ведомството изброиха шестте фази, през които преминават препаратите, за да получат одобрението на Европейския съюз. 


  • Както всички лекарства, ваксините първо се тестват в лаборатория.

  • След това те се тестват върху хора - доброволци, в рамките на няколко кръга от изследвания, наречени клинични изпитвания.

  • Тези изпитвания помагат да се потвърди ефикасността на ваксините и да се гарантира, че ползите от тях превишават всички евентуални странични ефекти или рискове.


  • След като са налице достатъчно данни от научни изследвания и клинични изпитвания, дружествата могат да кандидатстват пред Европейската агенция по лекарствата за разрешение за пускане на ваксината на пазара.


  • Европейската агенция по лекарствата оценява всички данни и извършва независима и задълбочена научна оценка на ваксината.


  • Въз основа на научната оценка на агенцията Европейската комисия издава разрешение за търговия в ЕС. След това ваксината може да се използва.


Безопасни ли са ваксините?

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства, изтъкват от Министерството на здравеопазването. 

Защо е важно да се ваксинирам?

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Но не трябва да забравяме, че ваксината дава индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията.


Безплатна ли е ваксината?

Да, ваксините са безплатни за всички. Няма значение дали сте здравноосигурен/а или не. Ако желаете да се имунизирате, посетете общопрактикуващ лекар или имунизационен пункт, отново подчертават здравните власти. 


Вярно ли е, че ваксините имат сериозни странични ефекти?

Не, това не е вярно. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.


В случай на проява на неочаквана странична реакция, уведомете медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да подадете и чрез online формуляра на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ): https://www.bda.bg/bg/формуляр-
за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции- от-медицински-специалисти , както и на телефон 02 8903417.

България може да започне да бракува ваксини. 

Следващият месец ще изтече срокът на годност на най-отдавна внесените ваксини в страната и те ще трябва да се бракуват, каза днес пред БНТ проф. Красимир Гигов от националния обществен съвет по ваксинации. Той не отговори на уточняващ въпрос от кой вид са те.

Гигов отбеляза, че до момента в България са внесени 4.6 млн. дози ваксини, а използваните са около 1.8 млн. Той призова всички да се включат в кампанията за популяризирането им, за да не се стига до бракуването на препаратите.

"Интересът към ваксинацията загасна заради по-малкото заболели и хубавото време, но да си спомним какво беше", каза професорът. Според него лятото е най-подходящият момент за поставяне на ваксини, за да се изгради имунитет пред септември, когато се очаква нова вълна на заразяване.

България е последна в класацията на европейските държави по напредък на ваксинациите. Със завършен ваксинационен цикъл до днес са 820 975 човека - под 15% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужно да се ваксинират 70% от хората.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във