Банкеръ Daily

Общество и политика

Шест деца на украински бежанки, проплакали у нас за първи път

Общо в Европейския съюз бежанците от войната в Украйна към днешна дата (18 март) са 3 100 000 души. От тях повечето се насочват на Запад. В Полша техният брой е достигнал 2 млн., в Румъния има над 600 000 украински бежанци, в Словакия – 210 000 души, в Унгария – 250 000 души. "Важното е обаче, че пикът, който бе между 5-и и 8-и март е спаднал значително и дневният поток от хора е около 100 000 души".

Това съобщи началникът на Националния кризисен щаб към Министерския съвет по въпросите с пристигащите бежанци от Украйна - полковник Валери Рачев по време на брифинг в Министерския съвет.

Той отбеляза, че вече 25 държави от ЕС са въвели режима на временна закрила, което означава, че има потенциална възможност натоварването в Източна Европа постепенно да се разпредели в целия Европейски съюз.

От гледна точка на финансовото осигуряване е било утвърдено предложение, което дава възможност на държавите членки да използват неусвоени средства от оперативните програми за периода до 2020 година. Полковник Рачев със задоволство отбеляза, че България има такива средства и че това е първият ресурс, който страната ни може да използва.

Данните към момента: При влезли в страната около 94 500 души останалите на наша територия са 50 000 души или около 55% от бежанците. Тази тенденция е относително устойчива и дава възможност да се управлява в перспектива процеса на настаняване и траспортиране. За вчерашния ден (17 март) през страната са преминали 4 556 човека, като у нас са останали 2356 украински бежанци.

Полк. Рачев посочи, че за последното денонощие било характерно, че всички автобуси, които те контролирали, дошли със запазени места в хотелите, заради което не се наложило да преминават през местните центрове за подпомагане на пристигащите от Украйна.

През изминалото денонощие най-много украинци са пристигнали в Кранево – 109 души, във Варна – 57 души, като за първи път има и настанени в Горна Оряховица. Това, което координационната група е успяла да постигне от гледна точка на популяризиране политиката на правителството и неговите усилия за подпомагане на пристигащите от Украйна, е, че вече е завършен специлизираният портал, който е ориентиран специално към пристигащите от Украйна и към българите, които биха желали по някакъв начин да участват в целия интеграционен процес – като предложат работа, подслон, съдействие, юридически и други консултации.

Предстои линк към портала да бъде сложен и на сайта на украинското посолство, така че украинците, пристигайки тук, в България, да имат представа за целия процес на приемане и интеграция.

В същото време полк. Рачев цитира оценки на органите на Европейската комисия, според които голяма част украинските бежанци са неориентирани и не са взели решение какво да правят – те просто бягат от войната. Това е причината само 30% от украинските бежанци, които са били анкетирани от български мобилни групи, да заявят, че биха започнали работа, но след три месеца.

До този момент по програмата с настаняванията по хотелите са били обхванати над 25 000 души, което представлява 85 240 нощувки, покрити всяка дневно с по 40 лева - за настаняване и изхранване. Комуникацията с тези места за настаняване се осъществява през Националния туристически регистър.

Полк. Рачев отбеляза и че вече има разкрити нови работни места на предварителните приемни пунктове, с цел увеличаване на служителите, които да подпомагат пристигащите бежанци - позициите са открити на Централна гара в София, във Варна, на Дуранкулак, в Русе.

Работи се за обучението на над 150 души от полицейските структури, които се научават как да работят със софтуера, така че за по-кратко време да могат да регистрират повече хора с временна закрила. Полк. Рачев не скри, че екипът му се сблъсква с технически проблеми при оборудването, тъй като на някои места в полицейските управления то е старо, несъответстващо на новия софтуер. И това е проблем, който трябва да се решава в движение.

"Надявам се от следващото денонощие да съкратим процедурата за предоставяне на информация от "Гранична полиция", като направим така, че тя директно да отива в кризисните щабове в областите. По този начин на областните управители ще се осигури максимално време да реагират, като се подготвят да посрещнат и настанят бежанците, а не те да се появяват внезапно, какъвто бе случаят тази нощ в Горна Оряховица" - призна полк. Рачев.

Той обяви и че следващ приоритет е да се разширят възможностите за транспортиране на бежанците и за целта да се ползва и комерсиален транспорт, а не само този на Министерството на транспорта.

Ще се разгледат и възможностите за облекчена процедура за наемане на работа – като например отпадане на изискването за свидетелство за съдимост.

Полк. Рачев апелира гражданското общество, медиите и мобилните оператори да пропагандират необходимостта от временната закрила сред вече пристигналите бежанци от Украйна. "Пътят към успешната интеграция минава през регистрирането за временна защита" - категоричен бе ръководителят на щаба.

Накрая завърши оптимистично - с новината, че имаме първи случай на бежанец от Украйна, поискал да си открие сметка и да получи банково обслужване, представяйки документ за временна закрила. Другата положителна новина бе съобщена от представител на Министерството на здравеопазването, който обяви, че на територията на страната ни до този момент са се родили шест деца на бежанки от Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във