Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШЕРАТОН ПОЧЕТЕ АКЦИОНЕРИТЕ СИ

И тази година хотел Шератон зарадва акционерите си с дивидент, на който инвеститорите в останалите български публични дружества могат да завиждат. На проведеното на 25 март общо събрание мажоритарният му акционер - корейската корпорация Деу, гласува цялата печалбата на хотела да бъде разпределена между притежателите на негови книжа. За миналата година печалбата на дружеството бе 4.950 млн. лв. или 10.36 лв. на акция. След облагане с данък върху дивидента собствениците на миноритарни пакети ще получат чисто по 8.8 лв. на книга с номинал от един лев.


Още преди три месеца опитни играчи на фондовия пазар започнаха да изкупуват на малки порции свободните акции на Шератон с надеждата, че Деу, която държи 67.05% от капитала на дружеството, ще продължи щедрата си дивидентна политика от предишните две години. Средната им цена за посочения период бе около 20 лв. на книга. Това означава, че въпросните инвеститори са успели да реализират набързо печалба от около 44% върху стойността на вложените пари. Ще припомним, дивидентът на хотелското дружество за 1997 и 1998 г. беше в рамките на 5-6 нови лв. на акция след данъчно облагане.


Шератон остава една от най-добрите инвестиционни възможности на залинелия български фондов пазар. Неговите мажоритарни собственици вече направиха сериозна заявка, че желаят книжата на дружеството и занапред да се търгуват на БФБ. Миналата седмица Държавната комисия по ценните книжа одобри проспекта за публично предлагане на акции на Шератон. Те остават дефицитна стока, въпреки че около 150 хил. от тях са пуснати на свободно плаване след касовата и масовата приватизация на хотела. Рядко се появяват заявки за продажба на повече от 50 броя.


Миналата година определено беше добра за акционерите на дружеството. Нарастването на нетната печалба след облагане с корпоративен данък е най-вече резултат от увеличаването на приходите от основната дейност. За 1998 г. те бяха 17.778 млн. лв., докато през миналата година достигнаха 19.629 млн. лева. Заетостта на хотелската база остана почти същата - около 60% от стаите. Но изпълнителният директор на хотела Сунг Ку Парк коментира пред в. БАНКЕРЪ, че увеличаването на обема на продажбите се дължи преди всичко на нарасналия брой на VIP-клиентите на хотела, между които бе и семейството на американския президент Бил Клинтън. Съществен дял в подобряването на финансовото състояние на хотела имат приходите от конгресни прояви и услугите, свързани с кетъринга на самолетни компании, между които Бритиш Еъруес и Луфтханза. Освен това от счетоводните отчети на дружеството става ясно, че през миналата година разходите за дейността са намалели с 3 процента.


Може да се очаква, че и през тази година нивото на приходите от дейността на Шератон ще се запази. А това е знак, че рискувалите да купят акции на хотела пак ще получат добри печалби. Г-н Сунг Ку Парк отказа да коментира слуховете, че паради финансови затруднения корпорация Деу смята да се раздели с българските си имоти - Шератон и търговския център Интерпред. Той припомни също, че според договора за касова приватизация на хотела препродажбата на неговия мажоритарен пакет на трети лица е невъзможна поне до края на тази година.


Миналата година беше направен основен ремонт на партера и първите два жилищни етажа на хотела. През тази година ще бъдат освежени и останалите стаи. Интересното е, че ремонтните работи се финансират за сметка на фирмен кредит от корпорация Деу. При тази схема в разходите на Шератон няма да влизат лихвени плащания. Досега мажоритарните собственици са вложили 4 млн. щ. долара в реконструкцията на престижния столичен хотел. Общият обем на инвестициите, договорени при неговата приватизация, е 7 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във