Банкеръ Weekly

Общество и политика

СХЕМАТА КОРНЕЛИУС СЕ ПРЕВЪРНА В СЪДЕБЕН КАЗУС

България все още носи славата си на удобно място за пране на пари и за заличаване на следите от незаконни финансови операции.


Може би това насърчава неизвестен засега клиент на холандската Рабобанк да преведе 4 млн. щ. долара по сметка в българска банка. В България крайният получател е местно физическо лице - холандският гражданин Ван Зайдерфелд Корнелиус (59 г.), който е женен за българка и от години живее в Шумен. Но междувременно българската полиция е получила сигнал от холандските си колеги, че най-вероятно огромната сума е предмет на престъпление. Затова парите са били следени до момента, в който от сметката на г-н Корнелиус са били изтеглени 3 млн. щ. долара. Тогава се намесва българската полиция.


При акцията по задържането на нарушителите на валутния режим, проведена миналия вторник на летище София, са арестувани четирима мъже и две жени, опитали се да изнесат с полет от София към Франкфурт на Майн 1.599 млн. щ. долара.


Притиснати от купчината долари, чужденците решили да декларират близо 1.2 млн. щ. долара. Но били задържани. Няколко часа по-късно в софийска квартира полицията арестува други трима чужденци, в които намира още 1 млн. щ. долара. Последен в Ботевград е задържан самият Ван Корнелиус с джобни пари - 200 хил. щ. долара. Пачките са били вакуумирани и целофанирани според изискванията на банките към ценните пратки. Новината бе съобщена от полк. Милчо Яшев, началник на Икономическа полиция и заместник-шеф на ДНСП.


Засега надделява мнението, че българската полиция е пресякла опит за пране на пари в големи размери. Въпреки това срещу задържаните чужденци е повдигнато единствено обвинение в нарушаване на валутния режим. Дотук се простират и възможностите на българските власти. Действащият в страната либерален валутен режим позволява на всеки чужденец, внесъл в България декларирана чуждестранна валута, свободно да я изнесе. За декларирана валута се смятат и парите по всеки банков превод. Така че входът в схемата Корнелиус е чист.


Но не е отчетен един дребен момент от националното законодателство. Ван Корнелиус живее от години постоянно в България и според закона е местно физическо лице, независимо от холандския си паспорт. А към местните лица Наредбата за валутните ценности поставя строги ограничения. Те не могат да изнесат от страната наведнъж повече от 10 000 щ. долара без изрично разрешение от БНБ. По-големи суми чуждестранна валута се превеждат в чужбина само по банков път.


В Наредбата за валутния режим има и специална шеста глава, в която се описва какво става с валутата, задържана при предотвратяване на валутни нарушения. Държавата я внася по разплащателна сметка в българска банка на името на нейния собственик, който може да се разпорежда с парите както намери за добре, обслужвайки своите разплащания. Ако пожелае, може и да ги изнесе в чужбина, но на еднократни части до 10 000 щ. долара или по банков път.


Изборът на България като точка до тук и обратно в аферата се дължи на две основни причини. Като страна, асоциирана към Европейския съюз, тя е задължена да предприеме решителни мерки срещу прането на пари. Затова България е приела едно сравнително развито законодателство в тази посока. От друга страна, българските банки все още са слаби в комуникацията и затова е трудно да се проследи движение на изтеглените от тях пари. Така вероятно се е родила идеята наша банка да се ползва като обикновена пощенска кутия. Но уви! Оттук нататък топката по случая е у магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във