Банкеръ Daily

Общество и политика

Схемата 60:40 ще утежни финансовото състояние на малките фирми, смятат от БСП

От БСП смятат, че предлаганата схема, според която държавата да плати 60% от заплатата, а работодателят - 40 на сто, ще утежни финансовото състояние на малките фирми. „Заделените от държавата 500 милиона лева, с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, няма да се разпределят по прозрачен начин”, заяви депутатът от левицата Румен Гечев на пресконференция в централата на „Позитано” 20. Той посочи едно от условията за финансиране - фирмите да нямат задължения към държавния бюджет, което, по думите му, за много от тях е неизпълнимо.

"Някои от мерките отговарят на европейските практики и ние ги подкрепяме. Но, те са половинчати - не са изяснени конкретните механизми за реализация. Имаме съмнения за ефективността по този начин, по който са направени. Най-важното тук за правителството е принципът: "Ние не се ангажираме, ще ви даваме кредити". За разлика от подхода на другите страни-членки на ЕС. Това е едно от сериозните ни разминавания. Сигурен съм, че и българският бизнес ще оцени по същия начин тези мерки, тъй като от вчера, късно вечерта, и днес звънят от бизнес асоциации именно с несъгласие на тези мерки, тъй като и на тях не им е ясно кога и при какви условия така очакваните стимули ще стигнат при тях", разясни депутатът.

"Нашите сметки показват, че при това съотношение- процентът 60 към 40 - няма да бъдат много фирмите, които ще се възползват от тази преференция. Считаме, че това съотношение не е в интерес на бизнеса. За много от българските фирми при тези условия даже 40 на сто ще бъдат непосилни за покритие. Много от тях все ще имат по-голям интерес да съкратят хората, отколкото да покриват тези 40%", категоричен е Гечев.

По думите му буди недоумение как правителството и премиерът ни съобщават, че са заделени 4,5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда. „Нашите сметки показват, че даже с т.нар. данъчна ваканция от 600 млн. лв., сумата е 2,27 млрд. лв. Като се извадят тези 600 млн. данъчна ваканция, които ще са изискуеми от българския бизнес след тези 3 месеца, сумата става по-малко от 2 млрд. лв.", обърна внимание Гечев.

За него е и голяма загадка как правителството е изчислило, че  рекапитализацията с 500 млн. на Българската банка за развитие ще доведе до 2,5 млрд. кредити. "Към момента Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция - средствата да отиват основно за малки и средни фирми. За голямо съжаление, по наша достоверна информация, значителна част от кредитите се предоставят на крупни български "бизнесмени" - една малка група, свързана с властта, която получава изгодни кредити за десетки и стотици милиони. Ние нямаме никаква гаранция, че тези 500 млн. ще стигнат до фирмите в засегнатите отрасли, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия", каза още Румен Гечев. Според него правителството отново прехвърля отговорността като оставя Банката за развитие да предостави 500-те млн. на търговски банки, които от своя страна да решават на кого и при какви условия да ги дават.

"Ние категорично се разграничаваме от понятието "маргинали", използвано от финансовия министър Горанов -  като говори за маргинали, той говори за 800 хил. души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хил. души, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи "маргинали", които няма да получат никаква помощ, е цинично и абсолютно неприемливо", заяви Гечев.

По неговите думи държавата няма разчети и правителството не знае за какъв период се предлагат мерките, както и не казва колко души ще се възползват от тези мерки.

В най-скоро време от БСП ще предложат алтернатива и пакет от конкретни мерки за малкия бизнес и за хората, които се самоосигуряват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във