Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на РЗИ-София: Затварянето може да продължи повече от 10 дни

"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония." Това заяви директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев във връзка с повишената смъртност на пациенти, заразени с коронавирус,

Според него хората не подхождали сериозно към профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

"Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване... В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза директорът на столичното РЗИ пред Нова телевизия.

Той подчерта, че въвеждането на по-строги мерки първо е предложено от РЗИ – София. До това се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март. "Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. Това, което казах като цифри, в хода на епидемиологичните проучвания информацията, която получихме, и дифузното разпространение - тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните", обясни Пенчев.

По думите му всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок. Това зависело от ефекта, който ще дадат на мерките. "В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне", каза още шефът на РЗИ-София.

В четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на "Модерна". Половината ще бъде разпределена на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София. Пенчев е притеснен от натиска върху тях столичните болници: "Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението."

За лекарството "Ивермектин", което Чехия закупи от нашата страна, д-р Пенчев подчерта, че лично го е ползвал и е дало "много добър резултат". В някои държави то фигурира като средство за профилактика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във