Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на РЗИ-София: Болниците са пред колапс

Ако тенденцията на хоспитализации се запази, то до няколко дни лечебната мрежа ще бъде в колапс. Това каза директорът на столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. По негови данни 80% от COVID леглата в столицата са заети.

"Ще свършат възможностите на лечебните заведения да обслужват пациенти. Персоналът е константна величина и не може да поеме повече от възложените му задачи", каза още Пенчев пред БНТ и призова за разбиране към въвеждането на мерките, които влизат в сила от понеделник.

Според шефа на РЗИ-София новите ограничения са резултат от експертен анализ, като от всяка мярка се очаква определен резултат. "Прозорецът от няколко дни е възможност обществото да се подготви за ограничителните мерки, ресторантьорите имат продукция, която трябва да бъде реализирана, родителите трябва да организират кой ще гледа децата", допълни той.

Нови 2541 случаи на коронавирус у нас са регистрирани за последното денонощие при направените общо 11 979 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че положителни са се оказали 21% от изследваните проби.

Най-много са инфектираните в София -  681. В област Бургас те са 305, а в област Варна - 277.

За лечение в болница са настанени 8545 пациенти с COVID-19, а от тях в интензивни отделения са 691.

Съобщава се и за 41 починали с коронавирусна инфекция. 

Още 38 медицински служители са се заразили с вируса.

През последното денонощие ваксина е поставена на над 3800 души, като общият им брой вече е 366 547.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във