Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на НСО е поискал морето пред парк "Росенец" да се охранява от 15 юли до 15 септември

Според цитираното писмо на НСО е забранен достъпа по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Шефът на НСО е поискал морето пред парк "Росенец" да се охранява от 15 юли до септември, сочи писмо на НСО до МВР, МО и МТ, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Премиерът прочете писмо на НСО до няколко институции, в което се иска да се забрани достъпът по море до брега край резиденцията на Доган. И това се е случило, защото по закон Морска администрация е длъжна да изпълни това искане.

Според цитираното писмо на НСО е забранен достъпа по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение“, допълни министър-председателят.

"Единият ден призовава НСО, а на другият ден НСО ни пращат писмо, че не смятат да свалят охраната", бе изводът, който направи премиерът Борисов. "Паралелно с това, се получава друго писмо, което е засекретено. Не мога да го изчета, с него се иска същото и за сушата", обясни премиерът, след като изчете първото писмо.

Срокът за охрана е до 15 септември 2020 г., обясни министър-председателят. И разясни как вижда схемата:

"Избран от президента Радев, назначен от президента Радев. Целта след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да ги изпълняват - подчинените на вицепремиерът Каракачанов. Изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи за неговата партия? Съответно министър Маринов изважда лодки на "Гранична полиция", изпълнява закона. Росен Желязков е дал координатите, които са му поискани. И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган? Добре ли са го измислили, добре ли са го конструирали? И изпълнявайки закона, ще излезе президентът Радев."

Бойко Борисов заяви, че спокойно може да се предостави документът. "Аз винаги съм човек, който отчита заслугите на другите и съжалявам, че върху НСО се оказва такъв натиск. НСО работи перфектно по време на нашето европредседателство. Както се казва - една кола не угасна", каза премиерът. И заяви, че до ден днешен винаги е оказвал помощ на всеки от НСО, включително и финансово с помощта на Министерство на финансите.

"Пак се обръщам към Христо Иванов. Защо вчера той не попита президента? Съжалявам, че точно днес, когато са ни впрегнати всички сили на финансовото министерство заради ERM II ние хабим толкова енергия", коментира Борисов и разпореди на своите министри да вземат мерки.

"НСО на 100 % се ръководи от президента Радев. Той назначава и той сменя ръководителите. Беше ли Христо Иванов когато коалиционните му партньори бяха обвинявани? Министри с повдигнати обвинения. Тогава говорехме ли за репресии? Имаше ли протест на прокуратурата? Не е начинът със сблъсъци, МВР се готвят да ги предовратяват", коментира министър-председателят.

Премиерът призова всички партии да не се поддават на провокации и да пазят етническия мир. Той напомни, че дори и съпругата на президента Десислава Радева е минала през комисията дали да бъде пазена от НСО или не.

После премиерът се върна обратно към "схемите" и вчерашния протест пред президентството. "Вчера за първи път обаче липсваше ДПС. Може би това е начинът да бъдат върнати в двойни или тройни коалиции", каза той.

"Можем да бъдем обвинявани за много неща. Ето ни, тук сме. Ивайло Спиридонов е прекрасен полицай, с мъка го махнахме. Знам, че той е брилянтен офицер. А тук двама офицери хвърлят знамето и още не са уволнени. Каква проверка да назначавам в ГДБОП? А министрите се извеждат с белезници от министерствата. Тогава говорихме ли са репресии? Нито веднъж не го казахме", подчерта още Борисов. После даде думата и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Искам да задам следния въпрос на ген. Станчев, започна, обръщайки се към шефа на НСО Каракачанов - Известно е, че няма български войник, който да е допуснал да бъде пленено българско знаме. Моят въпрос е по този казус, службата НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан? Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява някакви акватории като част от някакви паркове. Уведомявам, че в района на Бургас се провежда учението "Бриз" и ако бъдат забелязани кораби в морето, това е част от учение с НАТО и няма нищо общо с охраната и други искания на НСО", разясни той.

Каракачанов е разпоредил на всички служители, когато бъде поискано съдействие от НСО, да бъде оказвано. "Аз държа всяка служба да изпълнява своите компетентности", каза вицепремиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов застана заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на вътрешните работи Младен Маринов пред медиите в Гранитната зала в Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във