Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШЕФЪТ НА ИНГ БАНК ОБИЧА ДА ГОТВИ

Любителите на пътешествия с основания биха завидели на Питър Ролс. Англичанинът, роден във Франция на 23 септември 1953 г., видял за пръв път Великобритания, когато бил петгодишен. В детството си освен в Лондон Ролс живял в Сингапур, в Африка и в Австралия. Причината за всичките тези пътувания бе, че баща ми беше в армията. Това бяха години, когато британските офицери непрекъснато биваха премествани от една държава в друга, спомня си управляващият директор на клона на ИНГ банк в София.


Кариерата му във финансовата сфера също го изпраща в различни страни. Ролс работи две години и половина в консултантски екип на ИНГ банк в Холандия, като прекарва повечето си време в Източна Европа и Централна Азия - в Румъния, в Русия, в Полша, в Азербайджан и в Узбекистан.


Проблемът при този вид дейност е, че хората, на които даваш консултации и съвети, винаги имат правото да ги отхвърлят. Така ставаше в повечето случаи. Често съм стоял до сутринта, за да подготвя възможно най-добрия по моя преценка доклад, а в крайна сметка съм получавал само отрицателен отговор от отсрещната страна, разказва Ролс. Това е и една от причините той да реши да се върне към практическото банкиране. От годините в консултантската дейност обаче му остават опитът от общуването с различни народи и интересът към региона, който го довежда в България. Вече знаех, че не трябва да смесвам българите с коя да е друга народност и че вие, както всички останали, си имате своите регионални особености.


Според Питър Ролс всяка страна е добра и лоша по свой начин. Въпреки че е англичанин, той предпочита да живее и работи извън Великобритания. Основните критерии, по които банкерът оценява отделна държава, е дали в нея може да получи професионално удовлетворение от работата си и дали семейството му се чувства добре. В България определено му харесва, след като е тук повече от пет години. Колкото и да е странно, може да се каже, че тя е нещо като негова втора родина, тъй като само във Великобритания е живял повече време. Има много неща, които Ролс иска да постигне, преди да напусне страната. Желанието му е след като си тръгне, клонът да продължи да работи успешно.


Ако можеше да избира къде да живее, Питър Ролс би се спрял на място, което съчетава екзотиката на Кения и България. За него и двете страни са привлекателни и интересни по свой собствен начин. Това, което най-много го впечатлява у нас, са коренните промени, настъпили през последните шест години. През 1994 г. хората тук бяха тъжни и сиви. Сега те се усмихват, може би недостатъчно, но се усмихват, смята Ролс. След България той би искал да работи в някоя централноевропейска страна, но не би отказал пост в Турция или в Италия.


Ежедневието на Ролс е наситено от делови срещи. Съпругата му Ширин пък работи в представителството на ЕБВР в София. Тя е иранка, но съдбата ги срещнала в Амстердам. И за двама ни седмицата е много напрегната, така че използваме уикенда, за да се отпуснем, да си починем и да бъдем със сина си, споделя Питър Ролс. Най-щастливият момент в живота на банкера е именно раждането на сина му Себастиан. Детето вече говори много добре и български, и английски език - посещава английска детска градина, но бавачката му разговаря с него на български. От раждането му до неотдавна обаче семейството не пътувало през уикенда, защото тригодишният Себастиан не можел да стои в кола повече от пет минути. Наскоро тримата прекарали почивните дни в Копривщица и останали очаровани от града.


Тези, които познават Ролс от години, са искрено изненадани от това, че банкерът вече не пуши. Спрях, защото не искам синът ми да ме вижда с цигара. Преди години също ги бях отказал, но когато дойдох в България, пропуших - не толкова заради трудностите в началото, а по-скоро защото толкова много хора в България пушат - споделя Ролс.


Той не ходи често по ресторанти, а когато го прави, предпочита кухнята и атмосферата на Континентал Плаза, панорамата на Кемпински Зографски и При орлите, уюта на Отвъд алеята, зад шкафа.


Питър Ролс е и изкусен готвач. При многобройните си пътувания е опознал кухнята на различни държави и когато му остане време, с удоволствие приготвя китайски или индийски ястия. Много обича баницата, която прави бавачката на сина му. Ширин и Питър обичат да се срещат с приятели, понякога устройват малки партита. Сред приятелите им има и българи, и чужденци.


Шефът на ИНГ банк - България, смята себе си за късметлия и твърди, че животът му е бил лесен. Имал е много щастливо детство и младежки години, не си спомня да е изпитвал стрес или някакви сериозни трудности. Мечтата му е синът му да е здрав, да се радва на живота си и да има добра кариера.


Банкерът обаче не обича хората да се представят за нещо, което не са. Ако си непочтен, а се правиш на много добродетелен, това е двуличие. Трудно ми е да общувам с такива хора, признава Ролс.


Питър Ролс има две хобита - фотография и наблюдение на птици. Когато пътува из България, не пропуска да посочи на колегите си различните птици и да им каже техните имена. Повечето хора не се интересуват от това, съпругата ми също смята, че хобито ми е странно, признава Ролс. С видимо удоволствие той пояснява, че за да практикува това занимание, трябва да стане много рано сутринта, да замине някъде извън града, да седи на едно място с часове с бинокъл и с книга за птиците. А тези, които те видят, обикновено те смятат за напълно луд, допълва през смях банкерът. Но за него това хоби е много релаксиращо. В къщата му в Драгалевци дори има специални хранилки за птици.


Ролс е обиколил почти цяла България, много харесва черноморското крайбрежие и Родопите. През отпуската си тази година ще замине заедно със семейството си за САЩ, където живеят родителите на съпругата му. Обикновено банкерът се опитва да прекарва спокойно ваканциите си, но все се оказва, че е планирал да свърши твърде много неща и в един момент просто му се приисква да се върне отново на работа, за да си почине.


Ролс с удоволствие харчи пари за добро вино, вкусна храна, хубава компания и елегантни дрехи. Не обича екстравагантните костюми и няма любими дизайнери. Винаги когато пътува, си купува вратовръзки. Харчи пари и за изкуство и има доста картини на български автори. Слуша всякаква музика, с изключение на този дяволски шум фънк или пънк или както там му е името. За спорт не му остава време, но преди доста години е играл крикет и ръгби.


Един от лошите му спомени от последните години е кражбата на чисто новото му Ауди А6. Иначе Ролс рядко загубва съня си. Обикновено това става, когато се опитва да въведе и развие нови банкови продукти в България. Трябва да се съобразяваме с пазара и с това, което той може да поеме. Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие, отбелязва банкерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във