Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на "Хоризонт" подаде оставка ден след назначението си

Директорът на програма "Хоризонт" Николай Кръстев обяви, че тази сутрин е подал оставка от длъжността само ден след като беше назначен на нея. Причината е вълната от недоволство след решението за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок и редактор в програма "Хоризонт" Силвия Великова, и отстраняването й от ресора "Правосъдие и съдебна система", с аргумента, че не го отразява безпристрастно. След многобройни реакции на професионалната общност решението беше отменено. Тази сутрин обаче журналисти от различни медии се събраха пред сградата на БНР на протест в защита на свободата на словото и срещу опитите за оказване на натиск върху медията.

"Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си", каза Николай Кръстев и уточни, че се чувства отговорен заради недоумението в радиото и в гилдията като цяло, което неговото действие е предизвикало.

Той отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова. Кръстев повтори основните тези от разпространената по-рано днес позиция на държавното радио - че са направени промени в графика на водещите заради наказателно постановление от Съвета за електронни медии за изнесени в ефир лични данни на непълнолетен в подготвено от Великова съдържание, както и за участие на журналиста по време на годишния й отпуск в предаване на БНР с призив слушателите да вземат участие в протест. Директорът в оставка обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста. Великова остава водещ и дори е вписана в графика за следващата седмица, обясни той. Тя ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.

Междувременно стана ясно, че Комисията за регулиране на съобщенията извършва обстоятелствена проверка на всички факти около излъчването на сигнала на БНР. След приключването на проверката комисията ще излезе с официално становище.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във