Банкеръ Weekly

Общество и политика

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина отказва да хвърли оставка

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Ива Станкова няма намерение да подава оставка. Това обяви самата тя на свикана от нея пресконференция, заради протеста на родители и поисканата й оставка. По-рано днес те обвиниха директора на фонда, че умишлено бави решенията за лечение в чужбина. Според директора обаче обвиненията на родителите са неоснователни.

"Отново се правят недопустими внушения за работата на фонда", заяви Станкова. По думите й отрицателното отношение към поверената й институция има лично отношение и отчасти политически привкус. Според нея освен това трябва да бъде забравена и често използваната от родители дума "забавяне", тъй като фондът си вършел добре работата.

Стана ясно още, че 10-годишната Еми, която по думите на баща си, чака от края на миналата година решение за лечение в чужбина, е била лекувана в Германия, потвърди и директорът на фонда. Проблемът е, че Немското дружество по офталмология е изпратило становище, според което медицинските практики, използвани от лекуващия момиченцето, били експериментални и ефектът от тях бил спорен. Затова се наложило досиетата на всички българчета, изпратени при въпросния специалист, да бъдат преразгледани, обясни Станкова.

Четиригодишният Кирчо, чиято майка също сигнализира за забавяне на работата на фонда, пък бил изпратен в столичната болница „Св. Иван Рилски". От ръководството на фонда обаче са категорични, че проблемът при него се състои в недоверието на родителите му във възможностите на българските лекари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във